szerző:
hvg.hu

A bíróság nem fogadta el Menczer Erzsébet érvelését és első fokon elutasította a keresetet.

Első fokon elutasította a bíróság a fideszes Menczer Erzsébet kérelmét, aki a vörös csillag használatáért perelte be a Heinekent – írja a Kisalföld.

A Győri Törvényszéken zajló perben az alperes Heineken azt állította, hogy az ötágú vörös csillag a négy plusz egy elemet jelképezi (tűz, víz, föld, levegő, mágikus elem), ráadásul már 1889 óta használják, így semmi köze az önkényuralmi szimbólumhoz. Menczer Erzsébet viszont azzal érvelt, hogy a magyarsághoz kapcsolódó személyiségi jogait sérti a vörös csillag márkajel, amely Magyarországon kikezdhetetlenül a kommunizmust juttatja az emberek eszébe.

A Győri Törvényszék bírája viszont első fokon elutasította a fideszes politikus kérelmét, jogilag azzal az indokkal, hogy Menczer személyiségi jogait a polgári törvénykönyv szerint csak akkor sérthetné meg a Heineken, ha a felperes személyében is érintett lenne. Erről viszont nincs szó, így jogi alapja sincs egy ilyen kérelemnek.

Emellett érdemben is elutasította a keresetet a bíróság, mondván, hogy bár köztudomású tény, hogy a vörös csillag az önkényuralmi rendszert jelképezi, de nem ez az egyetlen jelentése, valamint vizsgálni kell a felhasználás célját is. Ha a vörös csillag sörösdobozokon van, az nem hozható összefüggésbe az önkényuralmi jelképpel, ráadásul az alperes társaság régebben használja a csillagot a márkajelén, mint ahogy azt a kommunista rendszer „feltalálta volna".

Az ítélet nem jogerős, Menczernek az ítélet kézhezvétele után 15 napja van eldönteni, hogy tovább harcol-e a Heineken vörös csillagja ellen, vagyis fellebbez-e az ítélet ellen vagy sem.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Mitől jó vezető Dumbledore és mitől rossz Umbridge?

Mitől jó vezető Dumbledore és mitől rossz Umbridge?

Meghan Markle gyereket vár

Meghan Markle gyereket vár

Bod Péter Ákos: Válság után, válságok előtt

Bod Péter Ákos: Válság után, válságok előtt

96 milliárdos felárral dolgoztak Mészárosék cégei

96 milliárdos felárral dolgoztak Mészárosék cégei

Ez az ételhordó mágnessel oldja meg, hogy ne folyjon ki belőle semmi

Ez az ételhordó mágnessel oldja meg, hogy ne folyjon ki belőle semmi

Drasztikusan emelkedhet a sör ára, és ennek is a klímaváltozáshoz van köze

Drasztikusan emelkedhet a sör ára, és ennek is a klímaváltozáshoz van köze