szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Zaklatásnak minősítette Bige László, a pétfürdői Nitrogénművek Zrt. tulajdonosa a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) sorozatos, kartellgyanúra vonatkozó vizsgálatait.

Most a negyedik ilyen eljárás zajlik a Nitrogénművek Zrt.-nél – mondta az agrárszektor.hu-nak Bige László. A GVH tavaly szeptember óta kartellgyanú miatt vizsgálódik a műtrágyagyártó és agrárintegrátor cégnél. A versenyhivatal az előző eljárást a múlt év augusztusában zárta le, majd néhány nap múlva újat indított – tette hozzá Bige. A Portfolio-nak a GVH megerősítette, hogy "kartellgyanú miatt eljárás van folyamatban a Nitrogénművek Zrt.-vel és más vállalkozásokkal szemben, mely 2017 szeptemberében indult."

A tulajdonos nem tartja törvényesnek és tisztességesnek az eljárást, melyet konkrétan zaklatásnak minősített. Az ügy miatt ügyészségi panaszt nyújtottak be, de ezt elutasították. Bige szerint az eddigi GVH-vizsgálatok nem állapítottak meg semmit, és a Nitrogénművek részesedése nem is tenné lehetővé, hogy a vállalat visszaéljen a helyzettel.

Magyarország legnagyobb műtrágyaipari vállalkozása a 2000-es évek elején került Bige László tulajdonába. Most ez az ország legértékesebb családi vállalkozása, a Forbes számításai szerint 127 milliárd forintot ér. 2004 óta közel 150 milliárd forintot költöttek a cégfejlesztésre. Bige ritkán mutatkozik a nyilvánosság előtt. Fő riválisa a szektorban Csányi Sándor, vele 2014-ben a piacvezető hazai mezőgazdasági integrátor cég, az akkor évi 200 milliárd forintos forgalmat bonyolító Kite Zrt. miatt alakult ki komoly konfliktus.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Minden második ember fertőzöttnek bizonyult a pécsváradi tömeges tesztelésen

Minden második ember fertőzöttnek bizonyult a pécsváradi tömeges tesztelésen

A Jobbik LMP-s politikust támogat a Belvárosban

A Jobbik LMP-s politikust támogat a Belvárosban

Ugyanaz a processzor dolgozik a NASA marsi helikopterében, mint a régi androidos mobilokban

Ugyanaz a processzor dolgozik a NASA marsi helikopterében, mint a régi androidos mobilokban