szerző:
hvg.hu

A Gazdasági Versenyhivatal megvizsgálja a 444.hu olvasójának levelét, amelyben egy akciós gurulós táska árát vitatják. Ha felmerül a jogsértés gyanúja, versenyfelügyeleti eljárást indítanak az ügyben.

A 444.hu olvasója egy Spar-brosúrában olyan akciós áron talált egy gurulós táskát, amit online olcsóbban tudna megszerezni, ráadásul eredeti áron. Számokban kifejezve: a Spar szerint az Ellenhammer márkájú kisbőrönd hűségpontok nélküli, eredeti ára 49 999 forint, de 20 299 forintért plusz 20 kuponért már elérhető az üzletláncnál, így a kedvezmény 59 százalékos.

A 73 éves olvasó a neten megnézte, hogy ugyanezt a táskát mennyiért tudná megvenni máshonnan.

A német Amazonon 54,95 euróért adják a táskát, nem kedvezménnyel, hanem normál áron, ingyenes magyarországi szállítással. Ez 315-ös euróárfolyammal számolva nagyjából 17 300 forintra jön ki.

Ugyanezt a táskát a brit Amazonon most 83,91 fontért, vagyis 30 250 forintért plusz postaköltségért érhető el. Ez magasabb ugyan a magyar Spar-árnál, de sokkal alacsonyabb az eredetiként feltüntetett 50 ezernél.

A Sparban tehát jelen állás szerint eleve drágább a kisbőrönd, mintha online rendelnék Németországból, ezért a lehetőségért ráadásul 20 ezer forintért vásárolni kell a Sparban.

A lap megkereste az ügyben a Gazdasági Versenyhivatalt, ahonnan azt válaszolták: elsősorban a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmáról szóló törvényben foglaltak megsértése merülhet fel ebben az esetben.

Példaként említették, hogy "megtévesztésre alkalmas magatartásnak" minősül például az, ha egy termék akciós ára nem is annyi a valóságban, mint amennyiért hirdetik. Fontos megvizsgálni azt is, hogy a kereskedő korábban használta-e az érintett termékre nem akciós árat, és az mekkora volt – tette hozzá.

Maczelka Márk, a Spar kommunikációs vezetőjét is megkereste a 444.hu, válaszát szó szerint közölték: „A hűségpont nélküli ár a márka által javasolt fogyasztói ár, de a piacon és főleg az online piacon lehetnek ettől eltérő árak kereskedőnként, melyet a márka sem tud minden egyes eladási ponton ellenőrizni. A ténylegesen érvényesülő kiskereskedelmi ár nem feltétlenül egységes, eltérhet földrajzi régiónként, a különböző értékesítési csatornákban. Az ajánlott fogyasztói ár esetében – lévén, hogy az ajánlás – a márka nem tudja garantálni, hogy az ajánlott ár mindenképpen érvényesül. A SPAR Magyarország azokat a hűségpont nélküli árakat alkalmazta a hűségprogram során, melyeket az Ellehammer márka javasolt.”

Vagyis a Spar szerint elvileg az Ellenhammer nem tudja garantálni az egységes árakat.

A GVH a 444.hu olvasójának levelét panaszként kezeli, és azt írták: "az abban foglaltakat megvizsgáljuk és amennyiben valószínűsíthetővé válik a GVH hatáskörébe tartozó jogsértés, a GVH versenyfelügyeleti eljárást indít”.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Orbán sem harcolhat mindig, most mással szerez népszerűséget

Orbán sem harcolhat mindig, most mással szerez népszerűséget

Rákkeltő méreg szivárog a Dunába Budapesten

Rákkeltő méreg szivárog a Dunába Budapesten

A VW új hátsó lámpáját okostelefonról lehet személyre szabni - önnek hogy tetszik?

A VW új hátsó lámpáját okostelefonról lehet személyre szabni - önnek hogy tetszik?

A fél világ által vágyott munkakör jön a Sims játékba

A fél világ által vágyott munkakör jön a Sims játékba

Ungár Péter kihagyja az LMP tisztújító kongresszusát

Ungár Péter kihagyja az LMP tisztújító kongresszusát

Álomfunkció került a YouTube-ra

Álomfunkció került a YouTube-ra