Így lehet milliárdos bizniszt csinálni a sült krumpliból, igaz, nem akármelyikből

Brüsszelben a sült krumplit árusító utcai büfék a városkép, a kulturális és a gasztronómiai örökség alapelemei. Nélkülük Brüsszel nem lenne Brüsszel és egész Belgium is elvesztené kulináris identitását.

  • hvg.hu hvg.hu
Így lehet milliárdos bizniszt csinálni a sült krumpliból, igaz, nem akármelyikből

Ezeket az utcai büféket flamandul „fritkot”-nak, franciául „baraque á frites”-nek hívják. A brüsszeli belvárosban nyolc ilyen büfé az önkormányzat tulajdonában van és ezek megújítására pályázatot írt ki a város vezetése. Mert a régi időket idéző büfék lepusztult állapotban vannak. Sokan kétkedve fogadták a megújítási tervet, mert attól tartottak, hogy afféle amerikai „fast food” éttermekké alakítják át a hagyományos büféket. A város vezetése szerint a tradíció és a jó sült krumpli marad, csak a büfék küllemét modernizálják, ráadásul úgy, hogy felidézik az ötvenes, hatvanas évek hagyományait.

Mekkora üzlet a belga sült krumpli?

Világméretekben is számít, hiszen ha egy elegáns étterem Szingapúrban vagy Londonban ezt kínálja, akkor rendesen meg kell csinálni. Tehát a krumplit kétszer kell sütni és nem olajban, hanem marhazsírban, ettől lesz kívül ropogós, belül omlós. Belgiumban a sült krumpli nemzeti ügy és nagy üzlet. A sör, a csoki és a fociválogatott mellett ez jelenti az egyébként flamandokra és vallonokra szakadó ország identitását.

 Belgiumban - tehát egy velünk szinte azonos népességű, 10 milliós országról van szó - a legfrissebb felmérések szerint évente húsz (20) milliárd) eurót költenek el az emberek házon kívüli étkezésre. Ebből 12 milliárd jut a vendéglőkre, nyolc milliárdot pedig egyéb helyeken költenek el. Például az utcai fritkopokban vagy a nyári szezonban, a tengerparti krumplisütőknél. A precíz adat felmérhetetlen, de az biztos, hogy sok milliárdos bizniszről van szó a baraqe a frietes-ek esetében is. Most a brüsszeli városi vezetés ezt a hagyományos, a helyiek és a turisták által egyaránt kedvelt üzletágat modernizálja.

 Mellesleg: nagyon jót tett a brüsszeli sült krumpli biznisznek, hogy nemrég az európai csúcsértekezlet hagyományosan unalmas szállodai kajáitól és véget nem érő vitáitól megcsömörlött Angela Merkel egy adag sült krumplival és majonézzel próbálta elviselhetőbbé tenni a Brüsszelben eltöltött időt. Mert sült krumpli barakok még Brüsszel legelegánsabb negyedében, az európai intézményeknek otthon adó épületek tőszomszédságában is vannak.

 

Útmutató cégvezetőknek

Útmutató cégvezetőknek

Aktuális pályázatok

Összefoglaló az aktív pályázatok legfontosabb feltételeiről: kik pályázhatnak, mekkora összeget lehet igényelni, mire fordítható az elnyert támogatás.

Tíz évbe telt, mire rájöttünk, hogyan lehet tökéletes a bécsi szelet – Wolfgang Puck és fia a HVG-nek

Tíz évbe telt, mire rájöttünk, hogyan lehet tökéletes a bécsi szelet – Wolfgang Puck és fia a HVG-nek

Budapesten is kitart a jó minőség mellett Wolfgang Puck és fia, Byron Lazaroff-Puck – deklaráltan meg is kérik az árát. A világ egyik legismertebb séfje ma is töretlenül aktív a globális étteremhálózatának ügyeiben, de a Spago éttermeket már fiára bízza. Apát és fiát a menü összeállításáról, az öröklés terhéről, egymással való viszonyukról és arról is kérdeztük, milyen kést használnak. Arról is szó esett, hogy miben erősek a budapesti piacok.