szerző:
hvg.hu

Akár 40-50 milliárd forintba is kerülhet Matolcsy György nagy álma, a kecskeméti egyetem fejlesztése.

Az ország egyik legnagyobb állami projektje lehet Matolcsy György álma, a kecskeméti egyetem új campusa – írta az e heti Magyar Narancs. A lap úgy számol, körülbelül 40-50 milliárd forintba kerülhet a fejlesztés. Eddig arról volt szó, hogy 12 milliárd forintból ki lehet hozni az építkezést, de mint kiderítették, ez főként az első épület költségeit jelenti csak, ezen kívül van még négy épület.

Szemerey Szabolcsról, a campus építését koordináló KEDO Zrt. vezérigazgatójáról a lap közérdekű adatigényléssel kiderítette, hogy mennyit keres: nettó 1,064 millió forintot.

Azt a jegybankelnök elismerte, kecskeméti kötődésének is szerepe van abban, hogy épp ott épül fel most új egyetemi városrész. Az egyetem szempontjából két fontos szervezet van Kecskeméten: a 30 milliárdnyi vagyont tulajdonló jegybanki alapítvány, a PADMA, valamint a jegybanki alapítványok által létrehozott, az építkezést koordináló Kedo Zrt. Mindkét helyen közpénzből fizetik a munkatársakat, akik nem egy esetben rokonok is – írta a lap. A városban pedig a két legnagyobb közpénzforrást a Matolcsy-Szemerey család kezeli, Szemereyné Pataki Klaudia polgármesterként, férje, Szemerey Szabolcs pedig a Kedo Zrt. vezérigazgatójaként. (Szemerey Szabolcs Matolcsy unokatestvérének, Szemerey Tamásnak egy másik ágról származó unokatestvére.) Azt a hvg.hu már korábban megírta: Kecskeméten évek óta egy jól behatárolható kör jut a zsíros falatokhoz.

©

Az egyetem Gazdaságtudományi Kara 2016 óta működik, közel harminc olyan tanárral, akik nemrég még a Budapesti Műszaki Egyetemen oktattak. Egy másik vidéki egyetem tanára annyit tett ehhez hozzá: „egy jól működő kart felépíteni hosszú évekig tart, és ezt nehéz megcsinálni Pestről ingázó intercityprofesszorokkal”.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
GOOD DESIGN = GOOD BUSINESS – na de miért is?

GOOD DESIGN = GOOD BUSINESS – na de miért is?

Külön nyomozócsoport foglalkozik a lakásbetörésekkel konkuráló unokás csalásokkal

Külön nyomozócsoport foglalkozik a lakásbetörésekkel konkuráló unokás csalásokkal

Őrizetbe vették a harmadik hajléktalant a rendőrök

Őrizetbe vették a harmadik hajléktalant a rendőrök

Akasztják a hóhért: új revizor vizsgálja az Állami Számvevőszéket

Akasztják a hóhért: új revizor vizsgálja az Állami Számvevőszéket

Egy sikertörténet vége: ma temetik a Portugált

Egy sikertörténet vége: ma temetik a Portugált

Az On the Spot alkotói először a sajtóból tudták meg, hogy nincs folytatás

Az On the Spot alkotói először a sajtóból tudták meg, hogy nincs folytatás