szerző:
Lengyel Miklós

A szellem – így hívták egymás között a brit National Crime Agency nyomozói James Mulvey-t, aki a kokain és marihuánacsempészet királya volt Nagy-Britanniában. Módszere roppant egyszerű volt.

Fémhengerekben csempészte be a kábítószert Nagy-Britanniába és Írországba. A rendszer remekül működött mindaddig, amíg egy sasszemű rakodómunkás ki nem szúrta: mindig ugyanazok a hengerek utaznak Belgiumból Nagy-Britanniába és vissza. Értesítette a rendőrséget, és a banda le is bukott, de a "kokókirály" meglépett. Marbellán élt egy 1,5 millió fontot érő luxusvillában, miközben gyerekeit méregdrága magániskolákban taníttatta Nagy-Britanniában – írta róla a Daily Mail, mely azért követte pályafutását, mert bűnözői körökben úgy vélték: James Mulveyt sohasem kapják el.

Amikor hírt kapott a bandája lebukásáról, szellemmé vált. Európa sok országában kóborolt. Mindig szállodában lakott. Eldobható mobiltelefonokat használt. Így a rendőrök nemigen tudták követni. Ám édesapja megbetegedett, és az érző szívű "kokókirály" hazalátogatott Nagy-Britanniába. A rendőrök kihasználták a kiváló alkalmat. Titkosszolgálati módszerekkel figyelték, de kiszúrta őket, és újra eltűnt. Európai elfogatóparancsot adtak ki ellene. Közben a kokócsempészetet is újraszervezte. A bíróság szerint 68 millió font volt a haszna. A valóságban ennél nyilván jóval nagyobb, de a bíróság előtt bizonyítani csak ennyit tudtak.

De hogy került bíróság elé a megfoghatatlan brit "kokókirály"?

Litvániában feltűnt egy különös remete. Aki nem áll szóba senkivel, egyáltalán nem kötődik az országhoz. Sem litvánul, sem oroszul nem tud egy kukkot sem. Nem is amerikai akcentussal beszél, mint a kivándorolt litvánok. A balti államokban tartanak az ilyen remetéktől, mert az orosz titkosszolgálat szívesen működik együtt akár a maffiával is céljai elérése érdekében. Minthogy a kopasz férfi kísértetiesen emlékeztetett az angol gengszterfilmek szereplőire és külföldiek számára alig érthető angol nyelvet beszélt, ezért értesítették a brit kollégákat. Akik felkiáltottak az örömtől, és pezsgőt bontottak a sikeres hajsza végén. A többi már kommandós rutinmunka volt, az angol gengszter egy napon arra ébredt, hogy fegyvert tartanak a fejéhez. A 42 éves férfi, akit megfoghatatlannak neveztek az alvilágban, egy litván börtönben morfondírozhatott azon, hogy az európai együttműködésnek nemcsak előnyei vannak számára. A vámosok ugyanis sohasem vizsgálták a szállítmányokat, hiszen az EU-n belül történt a csempészet. James Mulvey Antwerpenben vette át a kokaint és a marihuánát, amelyet aztán Nagy-Britanniában és Írországban terjesztett. A rendőri együttműködés is egyre javul Európában: hiába dekkolt az EU egyik legkeletibb pontján, mégiscsak megcsípték a brit "kokókirályt".
 
A brit bíróság 32 éves fegyházbüntetésre ítélte James Mulveyt, akinek ebből 16 évet le is kell majd ülnie. Csak utána kérheti a bíróságot, hogy jó magaviselet miatt engedjék korábban szabadon. A nagy bűnügyekre szakosodott National Crime Agency szemmel látható büszkeséggel nyilatkozott a londoni Daily Mailnek. Nincs olyan bűnöző, akit ne tudnánk elkapni, senki sem érinthetetlen! Hétéves hajsza után a "kokókirály"  is bíróság elé került. Az élete addig is inkább rémálomhoz hasonlított. A Daily Mail idéz a kihallgatási jegyzőkönyvekből. Eszerint a 42 éves gengszternek szabályosan üldözési mániája volt. Nem is annyira a rendőröktől félt, hanem az alvilágtól. A többi gengszter ugyanis tudta, hogy menekül, ezért kevésbé képes ügyelni a biztonságára. Ki akarták nyírni és megszerezni a pénzét, mielőtt lecsap rá a rendőrség.

Állandóan halálfélelemben éltem

- vallotta a gengszter. Aki valósággal megkönnyebbült, amikor Litvániában kiderült, azok, akik fegyvert szegeznek a fejének, kommandósok és nem gengszterek! A "kokókirály" tehát hűvösre került, de Nagy-Britanniában továbbra is topon a kokainfogyasztás. James Mulvey törekvő kiskereskedő volt, aki nagyra nőtt, de a piacon valójában a kartellek uralkodnak. Nem kizárt, hogy a kartellek irányították a National Crime Agency figyelmét James Mulvey-re, hogy kiszorítsák a konkurenciát a piacról, és a rendőrségnek is adjanak valamit, amivel elbüszkélkedhet ország-világ előtt.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!