szerző:
hvg.hu

A cégek hetede nem is adna semmit az adóváltozások után értelmetlenné váló juttatások helyett.

A dolgozók hetede bukhatja eddigi plusz juttatásait amiatt, hogy jövőre a kormány elvonja a legtöbb cafeteriának járó adókedvezményt – derül ki abból a kutatásból, amelyet a Cafeteria Trend végzett. A tanácsadó annak kapcsán kereste meg a munkáltatókat, hogy a jövő évi adótörvények javaslatából kiderül: 2019-től várhatóan csak a SZÉP-kártya őrzi meg adókedvezményét, a többi juttatás a pénzjövedelemmel megegyező módon adózik majd.

A Cafeteria Trend megkeresésére 559, összesen több mint 207 ezer embert foglalkoztató munkáltató reagált, az említett – nem a cégek, hanem az alkalmazottak számát jelző – arányban úgy nyilatkoztak, hogy jövőre megszüntetnék a juttatás rendszerét és nem is adnának mást helyette.

Szerencsére a leggyakoribb megoldás nem ez volt: 44 százalék a juttatásokra fordított bruttó összeget a jövő évben is a munkavállalók rendelkezésére bocsátaná, de jövedelemként adózva és SZÉP-kártyán kapnák majd ezt meg. Ez azt jelenti, hogy csökkenhet a juttatás nettó értéke, ám a vendéglátásra vagy szállásra fordítható összegeken túl a dolgozók szabadabban használhatnák fel. A Cafeteria Trend vezetője, Fata László a hvg.hu-nak kiemelte: az is fontos kérdés ezeknél a juttatásoknál, hogy a dolgozó el tudja-e költeni őket. Hogy egy egyszerű példával éljünk: lehet, hogy valakinek többet ér például egy 6500 forint, mint egy 9500 forint értékű bérlet, amit esetleg nem használ ki.

Természetesen olyan munkáltató is akad, amelyik megpróbálná megtartani a juttatások idei nettó értékét. A kutatás alapján a munkavállalók 8,65 százaléka számíthatna arra, hogy a munkáltatója vállalja jövőre a plusz terheket.

A válaszadó cégek munkavállalóinak 12,5 százalékánál várható az, hogy bár csökkenni fog az idén kapott nettó juttatásainak értéke, de a terhek egy részét a munkáltatója vállalná, így a felek osztoznának majd a növekvő adóterheken.

A gyors felmérésben résztvevők ötöde egyelőre nem tudja, mit lép majd a most bejelentett változásra.  

Fata László cafeteriaszakértő szerint a munkavállalók juttatásokból adódó nettó bevétele átlagosan 25-30 százalékkal csökkenhet, ha 2019-ben az Országgyűlés előtt lévő adócsomag szerint alakulna a cafeteria adózása.

Márpedig erre minden esély megvan, hiszen a Miniszterelnökséget vezető Gulyás Gergely a csütörtöki Kormányinfón arról beszélt, hogy „végleges döntést hozott” a kormány ezzel kapcsolatban. Szerinte egyébként a cafeteria éves kerete nem fog csökkenni, csak az odaadás módja változik. A kormány egyébként abból indul ki, hogy a munkáltatók nem fogják elvonni a pénzt, mivel annyira erős a verseny a munkaerőpiacon, hogy ez is számít.

Az adótörvények javaslata szerint az igen bonyolult cafeteriarendszer elemei közül egyedül a SZÉP-kártya marad a kedvező adózási körben. Az eddig adómentes elemek közül pedig csak az óvodai, bölcsödei ellátás támogatása marad meg, minden más elem ugyan támogatható, ám ugyanúgy adózni kell utána, mint ha bér lenne.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!