szerző:
hvg.hu

A San Benedetto termékeivel nem először van gond, márciusban is gyógyszerszagú és -ízű volt az egyik ásványvize.

Elrendelték a San Benedetto Oligominerale Naturale megnevezésű, 1 literes PET palackos kiszerelésű, 2019. 11. 25-i minőség-megőrzési idejű ásványvíz kivonását a forgalomból.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalnál az után döntöttek így, hogy lakossági bejelentés alapján helyszíni vizsgálatot tartottak az ásványvíz magyarországi forgalmazójánál, a VízSztár Kft.-nél.

A hatóság döntésének oka elsősorban az, hogy a termék "mellékszaga" kénhidrogénre emlékeztető. Emiatt az ital fogyasztásra alkalmatlannak minősül.

A hivatal szakemberei a helyszíni szemle során azt is megállapították, hogy a fenti azonosítókkal rendelkező termék kizárólag olasz nyelvű jelölőcímkével rendelkezik. A magyar nyelvű jelöléssel el nem látott élelmiszerek nem felelnek meg a hatályos jogszabályi előírásoknak, és a vásárlók egyértelmű, közérthető tájékoztatásának hiányában nem hozhatók biztonsággal forgalomba Magyarországon.

A Nébih kötelezte az ásványvíz magyarországi forgalmazóját, a VízSztár Kft.-t, hogy július 25-ig valamennyi üzleti partnerétől hívja vissza az érintett tételeket.

A hatóság emellett felhívja a lakosság figyelmét, hogy

amennyiben vásároltak a termékből, semmilyen körülmények közt ne fogyasszák el!

A Nébih kéri, hogy ha egy megvásárolt élelmiszerrel kapcsolatban kifogást tapasztalnak, akkor – a szükséges adatok megadásával – a jövőben is értesítsék a hivatalt az ingyenesen hívható ZöldSzámon (06/80/244-263) vagy a Nébih Navigátor mobilalkalmazás segítségével.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!