Elhappolják a Szép-kártyát a szálláshelyek elől a vendéglátósok

A vendéglátósokhoz érkezett a Szép-kártyák keretének 70 százaléka, és 2019-ben is jobban fognak járni velük, mint a szállásadók.

  • hvg.hu hvg.hu
Elhappolják a Szép-kártyát a szálláshelyek elől a vendéglátósok

Pénteken döntött az Országgyűlés, hogy egyedül a Szép-kártya maradhat meg a kedvezményes cafetéria-elemek közül. A munkáltatók előtt több lehetőség áll, például béresíti a megszűnő adókedvezményes cafetériaelemeket – ebben az esetben viszont a munkavállaló az eddigi nettó, a munkaadó viszont az eddigi bruttó juttatáshoz fog ragaszkodni. A cafeteria béresítése egyébként egy lehetséges 2019-es béremelésbe bele is olvadhat.

Amennyiben néhány cafeteria-elemet az adókedvezmény nélkül is megtart a munkáltató - például mert egy cafetériás szolgáltatóval hosszabb távra szerződött –, elő kell teremtenie a juttatás többletköltségét. A legtöbb munkaadó azonban várhatóan az adókedvezményes Szép-kártyát preferálja majd, így növekedni fog a Szép-kártya juttatások összege - írja a blokkk.com.

A Magyar Turisztikai Ügynökség adatai szerint Szép-kártyáról öt évalatt összesen legalább 470 milliárd forintot költöttek el a családok, a legtöbbet 2016-ban (93 milliárd forint). Az összegek 70 százaléka a vendéglátásba folyt, sokan a munkahelyi étkezdékben használják fel a keretet. 2017-ben a 81 milliárd forintnyi költésből 57 milliárd érkezett a vendéglátóhelyekhez.

A KSH adatai szerint a belföldi szálláshelyek összes bevételének kb. 20 százaléka származott az elmúlt években Szép-kártyáról, 2017-ben ez 20 milliárd forintot jelentett a teljes, 105 milliárd forintos bevételből.

Útmutató cégvezetőknek

Útmutató cégvezetőknek

Nem félünk eléggé

Drámaian nő a kibertámadások gyakorisága és súlyossága. Lépni kell! Nem csak a józan üzleti megfontolás, hanem a jogszabályoknak való megfelelés érdekében is.

Mi az időszakos böjtölés gyenge pontja, és mi a funkcionális élelmiszer? Dietetikus értékelte a legdivatosabb diétákat

Mi az időszakos böjtölés gyenge pontja, és mi a funkcionális élelmiszer? Dietetikus értékelte a legdivatosabb diétákat

Ketogén, 90 napos, mikrobiom- és kortizolcsökkentő: a divatdiéták akár be is válhatnak, de legalább egy baj biztosan van velük. Hogyan válasszuk ki a nekünk megfelelő módszert? Mennyi időt adjunk magunknak, ha a testsúlyunk 5-10 százalékát akarjuk leadni? Miért tartják még mindig a mediterrán típusú étrendeket a legjobbnak? Szűcs Zsuzsanna, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke válaszolt.