szerző:
hvg.hu

Egy világbajnoki győzelem nem csak dicsőséget, hanem hatalmas pénzt is hoz.

 A 2018-19-es szezonra a Francia Labdarúgó-szövetség (FFF) 266 millió eurós költségvetéssel számolt. A FIFA-tól a vb-szereplésért 16 milliós bevételt reméltek. Vagyis arra számítottak, hogy a bejutnak a legjobb nyolc közé, de ott vége lesz, ahogy ez négy évvel korábban Brazíliában is történt. Azonban a franciák a csúcsra jutottak. A sikerért járó, az eredetileg remélt összeg több mint duplájára rúgó juttatásnak a harminc százalékát a játékosok és a csapatot kísérő edzői, szakmai stáb premizálására költötték. De így is maradt a kasszában 272 millió euró.

Noel Le Graet, a szövetség elnöke azt mondja: a nemzetközi sikerekből hosszú távú bevételek is származnak. Például: a Nike, amely a francia válogatott főszponzoraként évente 50 millió eurót fizet, a vb után még egy 1 millió eurós rendkívüli prémiumot is adott. De ez csak alamizsna ahhoz a bevételhez képest, amely a Nike által gyártott és a második vb győzelmet két csillaggal jelölő új trikók eladásából származhat. Augusztus közepéig 30 ezret adtak el a 140 eurós trikókból, de a kereslet messze meghaladta a kínálatot. A következő szállítmány szeptember közepén kerül a piacra.

Húsz éve a vb győzelem után az akkori főszponzor, az Adidas 800 ezer eurót kaszált a trikókból, most e bevétel többszöröse várható és ebből a szövetség is részesedik. Az amatőr klubokat tömörítő szervezet elnöke viszont azt mondja: ők a szövetség mostohagyermekei, nekik csak morzsák jutnak a horribilis bevételből. Pedig a szövetség egyik fő feladata épp az amatőr foci támogatása lenne. A profik mögött ott állnak a milliárdokkal gazdálkodó nagy cégek, vagy a katari uralkodó család – írja a Le Monde.

Eric Thomas amatőr szövetségi vezető szerint az elmúlt négy évben több ezer kis klub szűnt meg, anyagi nehézségek miatt. Noel Le Graet, az FFF főnöke erre azzal válaszolt, hogy eddig is sok pénzt kaptak az amatőrök, ezután pedig még többet, az új költségvetés szerint 86 millió eurós támogatást. Hogy ez sok vagy kevés, azt magyar nézőpontból lehetetlen eldönteni. Az viszont tény, hogy Franciaország hozta létre elsőként a valódi fociakadémiák rendszerét a Platini nevével fémjelzett nemzedék leköszönése, és az őket követők nyolcvanas évek végi, kilencvenes évek elejei megrázó kudarcai után. Azóta Franciaország nyert két vb-t, egy Eb-t, és a világ egyik legnagyobb játékosexportőre lett. Európa élcsapataiban kivétel nélkül vannak franciák.

Tehát a stratégia nyerő, persze ekkora sikerek mellett érthető, hogy a szabadidősport hívei elégedetlenek a nekik csurgatott költségvetéssel. Az persze más kérdés, hogy Európa keletibb fertályain mennyire boldogok lennének a valóban amatőr csapatok azokkal a szövetségi pénzekkel, amelyeket a franciák kevesellnek. De hát a gallok országa ilyen: ha holnap mindenkinek 10 százalékkal megemelnék a fizetését, hatalmas sztrájkmozgalom és tüntetési hullám indulna – a 20 százalékos emelésért.

 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!