szerző:
hvg.hu

Budapest turizmusa pörgött júliusban a külföldi vendégeknek köszönhetően, a Balatonhoz jóval kevesebben érkeztek, mint tavaly.

Idén júliusban a külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 3,8 százalékkal nőtt, a belföldi vendégek által eltöltötteké 0,6 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest – derül ki a KSH friss adataiból. Összesítve 1,3 százalékkal nőtt a szálláshelyek vendégéjszakában mért vendégforgalma.

A külföldi vendégek száma megközelítette a 700 ezret, a vendégéjszakáik száma pedig majdnem kétmillióra nőtt. Minden második vendégéjszakát a Budapest–Közép-Dunavidék régióban töltöttek a külföldiek. A Balatonnál lényegében nem változott a külföldi vendégéjszakák száma.

A belföldi vendégek száma 2,6, az általuk eltöltött vendégéjszakáké 0,6 százalékkal csökkent az egy évvel korábbi magas bázishoz képest, de így is meghaladta a 2,5 milliót. A legnépszerűbb régióban, a Balatonnál, 4,3 százalékkal kevesebb vendégéjszakát regisztráltak a szálláshelyek. A második legtöbb belföldivendég-éjszakát Észak-Magyarországon töltötték el a belföldi vendégek, ahol 5,3 százalékos növekedést mértek a szálláshelyek.

A szállodák szobakihasználtsága 2,1 százalékponttal 72,5 százalékra nőtt. Az összes bruttó árbevétel folyó áron 2,3 százalékkal, 59 milliárd forintra emelkedett.

2018. július 31-én 3447 kereskedelmi szálláshely közel 99 ezer szobával és 345 ezer férőhellyel várta a vendégeket. A szobák száma változatlan volt, a férőhelyek száma 2,0 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!