szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Kitenné a pénzügyeit a honlapra? Elmondaná a kollágájának, mit pletykálnak róla? Van, aki megtette, és jó sokat keresett vele.

„Borzasztó” foglalta össze egy szóban a véleményét Nicole St. German, a ConvertKit egyik menedzsere arról a gyakorlatról, melyet az egyik leggyorsabban növekvő amerikai vállalatnál tettek kötelezővé. A cég 35 munkatársa időről időre összejön, egyiküket kiültetik a körből, és úgy pletykálnak róla a füle hallatára, mintha ott sem lenne.

Annak ellenére, hogy valószínűleg nem mindenki kíváncsi rá, hogy mit mondanak róla a kollégák a háta mögött, a fiatal amerikai vállalkozó, Nathan Berry kötelezővé tette a nyílt pletykálást. Igazát azzal bizonyítja, hogy a cége, a ConvertKit három év alatt 4270 százalékos növekedést ért el, és tavaly 9,5 millió dolláros árbevételre tett szert.

Az e-mail marketing szoftver fejlesztésével foglalkozó vállalatnál mára a korábban sokszor sírva fakadó munkavállalók is megszerették a nyílt pletykálást – illetve a konstruktív kritikát. "Először azt hiszed, mindenki rossz dolgokat fog mondani rólad” – mondta St. German, de valójában „mindig azt nézzük, mi az a dolog, amit megoszthatunk a munkatársunkról, és hogy segít neki ez abban, hogy jobb legyen?”. A kollégáknak 10 percük van arra, hogy kipletykálják a kiválasztott munkatársat, aki utána 5 percig kérdéseket tehet fel.

A furcsa ötlet a cégalapító Barry életfilozófiája, a „taníts meg mindent, amit tudsz” tapasztalat folyománya. A kispénzű, hatgyermekes családból származó férfi ugyanis testvéreivel együtt magántanuló volt, és bármilyen munkát elvállalt a szomszédoknál, hogy zsebpénzhez jusson. „Az a célunk, hogy kialakítsuk a direkt visszajelzés kultúráját” – mondta Barry az Inc.-nek. A nyitottságot egyébként odáig vitte, hogy bármelyik alkalmazott hozzáfér a kollégák név nélküli payrolljához, a vállalat valós idejű pénzügyi adatait pedig a honlapon teszik közzé.

„Ha ez bárkinek is segít a saját szoftvercége, bár bármilyen egyéb vállalkozása felépítésében, már megérte” – magyarázta Barry, aki két éve még blogot is vezetett arról a folyamatról, amikor 500 ezer dollárt fordított a cég újrapozicionálására. Barry cége most a 72. leggyorsabban növekvő vállalat Amerikában, a férfi pedig felkerült a 30 legsikeresebb 30 év alatt vállalkozó listájára is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Még adós a helyreigazítással két kormánylap is a perben, amelyben Matolcsy Gyöngyi csak terelt

Még adós a helyreigazítással két kormánylap is a perben, amelyben Matolcsy Gyöngyi csak terelt

„9 méterrel a föld felett lógok egy keresztről. Hogy a fenébe kerültem ide?” – Eric Idle életútja, 1. rész

„9 méterrel a föld felett lógok egy keresztről. Hogy a fenébe kerültem ide?” – Eric Idle életútja, 1. rész

Egy intenzíves ápoló is az év 100 legbefolyásosabb embereinek egyike lett

Egy intenzíves ápoló is az év 100 legbefolyásosabb embereinek egyike lett