szerző:
hvg.hu

A pénzintézetek érdekképviseletének nem tetszik a lépés. Pedig legnagyobb tagjának, az OTP-nek a vezetője napközben még nem látott problémát a lakástakarékok megfojtásában.

A Magyar Bankszövetség is reagált a nyugdíj- és a lakás-takarékpénztári rendszer átalakítására. Egy mai konferencián derült ki, hogy a nyugdíjpiacra is beléphet az állam, az Államadósság-kezelő Központ ugyanis ezt javasolja a kormánynak, hogy fellendüljön a szegmens. A lakás-takarékpénztári kedvezmények megszüntetéséről pedig rohamtempóban szavazott a parlament.

A szövetség közleményében azt írta, a felelős gazdálkodás fontos sarokköve a megtakarítás.

Senki által nem vitatott tény, hogy ha sikeres gazdaságot és fenntartható fejlődést akarunk, akkor erősítenünk kell a megtakarítási hajlandóságot és képességet

– fogalmaznak.

Ezért a Magyar Bankszövetség két szempontra hívja fel a kormány figyelmét:

  1. a cafeteria rendszerébe állítsák vissza a kedvezményes munkáltatói befizetések lehetőségét,
  2. a most megszüntetett lakás-takarékpénztári forma helyett, szakmai egyeztetés alapján legyen lehetőség olyan új konstrukció mihamarabbi közös kialakítására, amelyben a magyar családok, a gazdaság és az állami költségvetés közös érdekeit szolgálva, az állami támogatás a legjobb hatásfokkal működhet hosszú távon.

Erre a szervezet szerint azért van szükség, hogy

  • erősödhessen a felelős gazdálkodás,
  • nőjön a társadalom pénzügyi edukációs felkészültsége,
  • legalább fennmaradjon a megtakarítások volumene.

A szövetség úgy érvel, a lakás-takarékpénztári megtakarítás az elmúlt két évtizedben a pénzügyi tudatossági stratégia egyik legelfogadottabb és legnépszerűbb eszközévé vált. Magyarországon a lakás-takarékpénztári rendszeren keresztül eddig több, mint 3,7 millió lakás-előtakarékossági szerződést kötöttek. A lakástakarékok által a kezdetektől kifizetett összeg mintegy 2 ezer milliárd forintra rúg. Ebből körülbelül 1 millió család valósíthatta meg lakáscéljait.

A Bankszövetség szerint a lakás-takarékpénztári termék jelentős szerepet játszik a gazdaság fehérítésében is, hiszen a pénz felhasználását mindenkor számlával kell igazolni. A lakás-takarékpénztári rendszer ezáltal jelentős áfajövedelmet csatornázott be az állami költségvetésbe. Számításai szerint a rendszer közvetlen és közvetett hatásain keresztül a támogatási kiadásokat tartósan meghaladóan járul hozzá a költségvetés bevételi oldalához.

A Bankszövetség legnagyobb tagjának, az OTP Banknak a vezetője, Csányi Sándor pár órával korábban a hvg.hu-nak nyilatkozva még nem talált kifogásolnivalót a lakástakarékok állami támogatásának megszüntetésében:

Csányi Sándor a lakástakarékokról: Meccsen voltam tegnap, nem látok problémát

Az OTP vezetője a hvg.hu-nak elmondta: az állami támogatás megszüntetéséről nem egyeztettek előzetesen a Bankszövetséggel.

Ami a nyugdíjpénztárakat illeti, a szervezet kiemeli, a nyugdíjpénztári takarékosság a felelős egyéni, családi gazdálkodás kiemelkedően fontos, hosszú távú összetevője, és a nyugdíjpénztárakba kerülő források évtizedekre biztosítják a magyar állampapírok, kötvények és tőzsdei befektetések jól kiszámítható fedezetét, így a magyar gazdaság szabad fejlesztésében kulcsszerepet játszanak.

A lakástakarékok állami támogatásának megszüntetéséről itt olvashatnak bővebben.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Zsaroló vagy a korrupt focibiznisz leleplezője? – Hazaengedte a magyar bíróság a Football Leaks hackerét

Zsaroló vagy a korrupt focibiznisz leleplezője? – Hazaengedte a magyar bíróság a Football Leaks hackerét

Ötven autóval tüntettek a túlóratörvény ellen Nagykanizsán

Ötven autóval tüntettek a túlóratörvény ellen Nagykanizsán

Nagyjából ezren vonulnak az Andrássy úton a Várkert Bazár felé

Nagyjából ezren vonulnak az Andrássy úton a Várkert Bazár felé

A fehérsapkás magyarokkal mutatja be a Guardian a populizmus elleni mozgalmat

A fehérsapkás magyarokkal mutatja be a Guardian a populizmus elleni mozgalmat

Holnap zár a Rejtett történetek című kiállítás

Holnap zár a Rejtett történetek című kiállítás

Ismét téliesebbre fordul az időjárás

Ismét téliesebbre fordul az időjárás