szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A pénzintézetek érdekképviseletének nem tetszik a lépés. Pedig legnagyobb tagjának, az OTP-nek a vezetője napközben még nem látott problémát a lakástakarékok megfojtásában.

A Magyar Bankszövetség is reagált a nyugdíj- és a lakás-takarékpénztári rendszer átalakítására. Egy mai konferencián derült ki, hogy a nyugdíjpiacra is beléphet az állam, az Államadósság-kezelő Központ ugyanis ezt javasolja a kormánynak, hogy fellendüljön a szegmens. A lakás-takarékpénztári kedvezmények megszüntetéséről pedig rohamtempóban szavazott a parlament.

A szövetség közleményében azt írta, a felelős gazdálkodás fontos sarokköve a megtakarítás.

Senki által nem vitatott tény, hogy ha sikeres gazdaságot és fenntartható fejlődést akarunk, akkor erősítenünk kell a megtakarítási hajlandóságot és képességet

– fogalmaznak.

Ezért a Magyar Bankszövetség két szempontra hívja fel a kormány figyelmét:

  1. a cafeteria rendszerébe állítsák vissza a kedvezményes munkáltatói befizetések lehetőségét,
  2. a most megszüntetett lakás-takarékpénztári forma helyett, szakmai egyeztetés alapján legyen lehetőség olyan új konstrukció mihamarabbi közös kialakítására, amelyben a magyar családok, a gazdaság és az állami költségvetés közös érdekeit szolgálva, az állami támogatás a legjobb hatásfokkal működhet hosszú távon.

Erre a szervezet szerint azért van szükség, hogy

  • erősödhessen a felelős gazdálkodás,
  • nőjön a társadalom pénzügyi edukációs felkészültsége,
  • legalább fennmaradjon a megtakarítások volumene.

A szövetség úgy érvel, a lakás-takarékpénztári megtakarítás az elmúlt két évtizedben a pénzügyi tudatossági stratégia egyik legelfogadottabb és legnépszerűbb eszközévé vált. Magyarországon a lakás-takarékpénztári rendszeren keresztül eddig több, mint 3,7 millió lakás-előtakarékossági szerződést kötöttek. A lakástakarékok által a kezdetektől kifizetett összeg mintegy 2 ezer milliárd forintra rúg. Ebből körülbelül 1 millió család valósíthatta meg lakáscéljait.

A Bankszövetség szerint a lakás-takarékpénztári termék jelentős szerepet játszik a gazdaság fehérítésében is, hiszen a pénz felhasználását mindenkor számlával kell igazolni. A lakás-takarékpénztári rendszer ezáltal jelentős áfajövedelmet csatornázott be az állami költségvetésbe. Számításai szerint a rendszer közvetlen és közvetett hatásain keresztül a támogatási kiadásokat tartósan meghaladóan járul hozzá a költségvetés bevételi oldalához.

A Bankszövetség legnagyobb tagjának, az OTP Banknak a vezetője, Csányi Sándor pár órával korábban a hvg.hu-nak nyilatkozva még nem talált kifogásolnivalót a lakástakarékok állami támogatásának megszüntetésében:

Csányi Sándor a lakástakarékokról: Meccsen voltam tegnap, nem látok problémát

Az OTP vezetője a hvg.hu-nak elmondta: az állami támogatás megszüntetéséről nem egyeztettek előzetesen a Bankszövetséggel.

Ami a nyugdíjpénztárakat illeti, a szervezet kiemeli, a nyugdíjpénztári takarékosság a felelős egyéni, családi gazdálkodás kiemelkedően fontos, hosszú távú összetevője, és a nyugdíjpénztárakba kerülő források évtizedekre biztosítják a magyar állampapírok, kötvények és tőzsdei befektetések jól kiszámítható fedezetét, így a magyar gazdaság szabad fejlesztésében kulcsszerepet játszanak.

A lakástakarékok állami támogatásának megszüntetéséről itt olvashatnak bővebben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Két és fél év múlva lehet kötelező az italospalackok visszaváltása

Két és fél év múlva lehet kötelező az italospalackok visszaváltása

"Olyan volt, mint egy influenza elleni oltás" – újabb önkéntes nyilatkozott a koronavírus-vakcináról

"Olyan volt, mint egy influenza elleni oltás" – újabb önkéntes nyilatkozott a koronavírus-vakcináról

Bizonyítékot találtak a tudósok, hogy árvizek voltak a Mars felszínén

Bizonyítékot találtak a tudósok, hogy árvizek voltak a Mars felszínén