szerző:
hvg.hu

Az ÁKK azt javasolta, hogy az állam lépjen be a hosszú távú nyugdíjcélú megtakarítások piacára, fellendítve a szegmenst.

Csak úgy pörög Magyarországon a lakossági állampapírok értékesítése, olyannyira, hogy az Államadósság Kezelő Központ vezérigazgatója szerint már csúcstartónak számítunk Európában. Barcza György a Portfolio Öngondoskodás 2018 konferenciáján elmondta, hogy 2018 augusztusában 28 592 milliárd forint volt a központi költségvetés állampapír-állománya, ebből 7344 milliárd forint volt lakossági állampapír. A lakossági forint állampapírok bruttó adósságon belül részaránya a 2012 eleji 2,3%-ról 2017 végére 25% fölé emelkedett – írja a Portfolio.

Barcza szerint az államadósság-ráta ugyan jelenleg 71,3 százalék, amit az alaptörvény értelmében 50 százalék alá kell csökkenteni, de ha folytatódik a jelenlegi tendencia, akkor

a szocializmusból örökölt és azóta felépülő devizaadósságot akár le is rázhatjuk magunkról.

Az ÁKK vezérigazgatója arról is beszélt, hogy a nyugdíjcélú megtakarítások területén viszont igencsak hátul kullog Magyarország, ezért az ÁKK benyújtott egy javaslatot a kormánynak, amellyel szerintük fellendíthető ez a megtakarítási szegmens.

Az ÁKK szerint sokat segítene, ha az állam belépne a hosszú távú nyugdíjcélú megtakarítások piacára, ezzel pedig versenytársat kapnának a piac eddigi szereplői. Erről Barcza nem árult el többet, a javaslat jelenleg a kormány előtt van.

A konferencián megszólalt a Fundamenta elnök-vezérigazgatója is, aki tagadta, hogy az állam mostani lépésével a teljes szektort beszántaná. Korábban megírtuk, hogy az Országgyűlés Bánki Erik fideszes képviselő javaslatára megvonja az új lakás-takarékpénztári befizetések után járó állami támogatást.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Hiába a tb-támogatás, egyre többet költünk gyógyszerekre

Hiába a tb-támogatás, egyre többet költünk gyógyszerekre

Videó: ilyen előzést se láttunk még közúton

Videó: ilyen előzést se láttunk még közúton

Előfizetők millióit bukhatja a Netflix, ennek ellenére jól kalkulált az áremeléssel

Előfizetők millióit bukhatja a Netflix, ennek ellenére jól kalkulált az áremeléssel

Majdnem harminc éve a leglassabb a kínai növekedés

Majdnem harminc éve a leglassabb a kínai növekedés

A Momentum megmutatta a Legfőbb Ügyészségnek, melyek azok az ügyek, amelyekkel foglalkoznia kellene

A Momentum megmutatta a Legfőbb Ügyészségnek, melyek azok az ügyek, amelyekkel foglalkoznia kellene

Lezuhant egy orosz szuperszonikus bombázó

Lezuhant egy orosz szuperszonikus bombázó