szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Állandó és megbízható termékek kellenének az öngondoskodáshoz.

Szélsőséges befektetők a magyarok, mivel nagy arányban vannak azok, akik semmilyen, és azok, akik jókora mértékű kockázatot hajlandók vállalni – írja egy felmérést idézve Azénpénzem.hu.

A lakástakarék-pénztári állami támogatás megszüntetése kiegészült azzal, hogy az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) javasolja: a magyar állam lépjen be a hosszú távú nyugdíjcélú megtakarítások piacára.

A Portfolio.hu öngondoskodási konferenciáján az Erste Bank vezérigazgató-helyettese, Harmati László kiemelte: a lakossági megtakarítások között félév alatt a legnagyobb növekedést a készpénzállomány érte el, mely az első hat hónapban erőteljesebben nőtt, mint tavaly az év egészében.

Harmati követendő példáként mutatta be az északi országokban elterjedt gyakorlatot, amely szerint a pár száz euró felett készpénzben végzett tranzakciók nem legálisak. Harmati szerint a „forgalomban lévő pénz egy része valószínűsíthetően nem tiszta, tehát vannak olyan nagy vagyonfelhalmozódások, amelyeknek a készpénzaránya megkérdőjelezhető”.

Parádi-Varga Tamás, az SPB Befektetési Zrt. vezérigazgatója szerint viszont ahhoz, hogy a lakossági vagyonon belül a készpénzállományt érdemben csökkenteni lehessen, először azt kellene megérteni, hogy milyen céllal tartja azt a lakosság. Ráadásul a legfelső decilis kezében van a lakossági állampapírok 85 százaléka, azaz irdatlan koncentrációról van szó.

A készpénztelenítéssel és a Magyar Nemzeti Bank (MNB) törekvésével, hogy a lakosság a kezében levő készpénz felét állampapírba tegye, érdekes rezonál a cafeteriából kitett egészségpénztárak és a lakástakarékok történetével – míg előbbi az egészségügy kifehérítéséhez, utóbbi a számlás lakásfelújítások terjedéséhez járult hozzá.

Az Erste felmérése szerint a megtakarítások terén polarizált kockázatvállalás jellemzi a magyarokat, azaz a kockázatvállalók és a kockázatkerülők vannak túlsúlyban, és a régióban nálunk az egyik legalacsonyabb a vegyes kockázatvállalási attitűddel rendelkezők aránya, melyhez alacsony öngondoskodási attitűd társul.

Benczédi Balázs, az MKB-Pannónia Alapkezelő vezérigazgatója szerint nagyon kevés a tudatos megtakarító. Nagy Koppány, az MNB igazgatója szerint viszont nem lehet a végletekig növelni a pénzügyi tudatosságot, a termékeket kell egyszerűbbé és érthetővé tenni.

Pandurics Anett, a Posta Biztosító elnök-vezérigazgatója és a biztosítók szövetségének (MABISZ) elnöke szerint az állandóság és megbízhatóság kellene az öngondoskodáshoz.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A tanárok üdvözlik az iskolabezárást, de a szülőknek feladja a leckét a távoktatás

A tanárok üdvözlik az iskolabezárást, de a szülőknek feladja a leckét a távoktatás

Koronavírus: 6369 fertőzöttet találtak, 143 ember elhunyt

Koronavírus: 6369 fertőzöttet találtak, 143 ember elhunyt

Díjeső: Fliegauf Bence filmjének színésze is Ezüst Medvét kapott a Berlinalén

Díjeső: Fliegauf Bence filmjének színésze is Ezüst Medvét kapott a Berlinalén