szerző:
hvg.hu

Gulyás Gergely szerint a fiatalokkal olcsóbban és hatékonyabban működtethető az állam.

Csak a versenyszférában várja vissza a dolgozni vágyó nyugdíjasokat a kormány – ez derül ki Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter Korózs Lajos MSZP-s képviselő írásbeli kérdésére adott válaszából.

Korózs azért kérdezett rá a nyugdíjasok munkavállalására, mert Orbán Viktor miniszterelnök még október elején az Idősek Tanácsa ülésén arról beszélt, hogy ma több munkahely van Magyarországon, mint amennyi munkaképes, nyugdíjkorhatár előtt álló ember, ezért lehetővé kell tenni a dolgozni akaró nyugdíjasoknak, hogy a nyugdíjuk megtartása mellett maradhassanak a munka világában, illetve visszakapcsolódhassanak oda. Ez a kérdés különösen a napokban bejelentett közszférás leépítések ügyében lett még aktuálisabb.

Gulyás Gergely válaszából azonban az derül ki, hogy a kormány a közszférában egyáltalán nem számol a nyugdíjasokkal továbbra sem, a miniszter ugyanis azt írta, hogy a kormány elkötelezett a nyugdíjasok munkaerőpiacra visszatérése mellett, és hozzátette, hogy több olyan intézkedésük is volt, amelyek segítik az öregségi nyugdíjban részesülők munkaerőpiaci elhelyezkedését a versenyszférában.

Gulyás azt is írta, hogy "a közszféra fenntartható létszámgazdálkodása" miatt a kormány célja, hogy nyugdíjasok a közszférában továbbra is csak indokolt esetben dolgozhassanak tovább,

ezzel is támogatva a fiatalok munkavállalását és a hatékony és olcsó állami működés megvalósulását.

Eszerint a fiatalokkal olcsóbban és hatékonyabban működtethető az állam, Gulyás a válaszban ugyanakkor megismételte azt is, hogy 2019-től a munkaviszonyban foglalkoztatott nyugdíjasoknak a munkabérük után már csak a személyi jövedelemadót kell megfizetniük, de persze ez is csak a versenyszférára vonatkozik.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A perek legtöbbjét elbukta a kormány az Európai Bíróság előtt

A perek legtöbbjét elbukta a kormány az Európai Bíróság előtt

Itt a figyelmeztetés a fél országra: havazni fog

Itt a figyelmeztetés a fél országra: havazni fog

Lakáskiadással egészíti ki a jövedelmét a leváltott Paks-ügyi államtitkár

Lakáskiadással egészíti ki a jövedelmét a leváltott Paks-ügyi államtitkár

Drágult a Millenáris parkosítása

Drágult a Millenáris parkosítása

Akár Oscart is nyerhet a Bohém rapszódia? Kihirdették a jelölteket

Akár Oscart is nyerhet a Bohém rapszódia? Kihirdették a jelölteket

Kaszinó, média, vendéglátás, egyebek: Mi lesz Andy Vajna céges örökségével?

Kaszinó, média, vendéglátás, egyebek: Mi lesz Andy Vajna céges örökségével?