szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A jegybank aggódik a hatalmasra hízó ingatlanalapok miatt, a kormányt nem zavarja ez.

Részvénybe is fektethetik pénzüket likvid eszköz gyanánt az ingatlanalapok, ha elfogadják azt a kormányrendelet-módosítást, amelyet most bocsátott véleményezésre a Pénzügyminisztérium. A tárca sok időt nem hagyott az értékelésre: a Kormány.hu-ra október 30-i dátummal került ki az új normaszöveg azzal, hogy azt október 30-án a munkaidő végéig lehet értékelni.

A Világgazdaság szerdai számában azt írja, a lehetőség megteremtése ellenére nem vehető biztosra, hogy az ingatlanalapok élnek is ezzel a lehetőséggel. Sőt, a cikk megszólalói közül van olyan – Bíró Gergely, a Diófa Alapkezelő elnök-vezérigazgatója –, aki egyenesen azt nyilatkozta, „a jogszabályok eddigi szellemiségével nehezen egyeztethető össze egy ilyen módosítás”. A lap szerint az engedékenység annak fényében is furcsa, hogy a jegybank ismét elkezdett aggódni a hatalmasra hízó ingatlanalapok miatt.

Nem mindenki ilyen finnyás: az OTP Ingatlanalapja még márciusban szerzett 5,92 százalékos tulajdonrészt az Appeninnben. A bevásárlás ráadásul mindössze néhány nappal az után történt, hogy a GVH jóváhagyta a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Konzum Nyrt. közvetlen irányítását az ingatlanalapban. Azóta az is kiderült, hogy egy év alatt tizenkilencszeresére nőtt a cég első féléves eredménye, így rövid távon nem tűnik kockázatosnak a befektetés.

Vannak azonban olyan cégek is, amelyeknek jól jönne egy ingatlanalap befektetése – emeli ki a Világgazdaság. Ilyen például a Schmidt Mária érdekeltségébe tartozó, ingatlanfejlesztéssel foglalkozó BIF – ebben egyébként szeptember közepén a a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt. szerzett tulajdonrészt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!