szerző:
hvg.hu

A VDSZ szerint a munkavállalókat egyenként félemlítik majd meg, és rengeteg túlmunkára kényszerítik őket.

Tüntetéssorozat a túlóratörvény ellen
Évek óta nem látott tüntetési hullámot váltott ki a túlórák növelését célzó, rabszolgatörvényként is emlegetett jogszabály parlamenti elfogadása. Az ellenzék a parlamentben, a diákok az utcákon folytatták a tiltakozást, már-már a 2006-os zavargásokat idéző körülmények között.
Friss cikkek a témában

Korábban a Fidesz pontokba szedte, miért is nem jogos az ellenzék felháborodása a rabszolgatörvénnyel kapcsolatban. Akkor többek között azzal érveltek, hogy a munkáltatóknak ezután is havonta kell majd kifizetniük a túlórát, illetve hogy minden túlórához a dolgozó beleegyezése szükséges.

A vegyipari szakszervezet (VDSZ) Facebook-oldalán pontról pontra cáfolja a kormánypárt cáfolatát. A túlóra kifizetésével kapcsolatban azt írják, mivel a magyarok többsége munkaidőkeretben dolgozik, ami 36 hónap is lehet, ennek végén történik a túlóra elszámolása és kifizetése. Szerintük a beleegyezéssel kapcsolatban sem mond igazat a Fidesz: jelenleg sem kell semmilyen beleegyezés 250 óráig, kollektív szerződés esetén lehetett 300 óra a felső határ. Mostantól a munkáltató „önkéntesen” aláírathatja a dolgozókkal, hogy 400 óra túlmunkát végeznek, de aki dolgozott már beosztottként, az tudja, mit jelent ez az „önkéntesség” – hívják fel a figyelmet.

A szakszervezet cinikusnak tartja, hogy a kormánypárt azzal érvel, hogy az uniós irányelv 416 óra túlórát enged meg, ezt ugyanis sehol nem használják ki. Azt pedig szerintük aljasság, hogy a Fidesz szerint a szakszervezetek azt sérelmezik, hogy a munkáltató nélkülük is megegyezhet a dolgozóval.

Hangsúlyozzák: a szakszervezetek azt sérelmezik, hogy

a munkavállalókat egyenként fogják megfélemlíteni és 400 óra túlmunkára kényszeríteni a túlórapótlék emelése nélkül.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Rasszizmussal vádolták, első fokon nyert Kassai Viktor

Rasszizmussal vádolták, első fokon nyert Kassai Viktor

Felmentették a paksi atomerőmű kapacitásának fenntartásáért felelős államtitkárt

Felmentették a paksi atomerőmű kapacitásának fenntartásáért felelős államtitkárt

Országos sztrájkot hirdet a közszolgálati dolgozók szakszervezete

Országos sztrájkot hirdet a közszolgálati dolgozók szakszervezete

Űrben is termeszthető már bab

Űrben is termeszthető már bab

Miben és hogyan segíthet a figyelő hallgatás?

Miben és hogyan segíthet a figyelő hallgatás?

18 milliárdos állami megrendelés landolt Mészáros Lőrinc gyermekeinél

18 milliárdos állami megrendelés landolt Mészáros Lőrinc gyermekeinél