szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Magyarország ugyan nem veszített uniós pénzt, ám Tiborcz István volt cégét hazai forrásból fizethették ki.

Az, hogy Magyarországnak az uniós pénzek 100 százalékát sikerült lehívnia, nem jelenti azt, hogy az Elios projektjeire megítélt, ám végül a támogatási körből kivett 13 milliárd forintot ne a magyar adófizetők fizették volna meg – hívja fel a figyelmet a Portfolio. A portál felidézi azt a választ, amelyet a támogatásokat menedzselő Innovációt és Technológiai Minisztérium küldött kedden a hvg.hu-nak. Ebben a tárca azt közölte, hogy az érintett operatív program teljes keretét ki tudta használni Magyarország, hiszen a magyar hatóság 110 százalékot ítélt oda, „és mind a 100 százalék lehívásra került olyan projektekkel, ahol nem volt vita a kormány és a brüsszeli bizottság között”.

Igen ám, de mivel a kormány előfinanszírozza az államkasszából – vagyis az adófizetők pénzéből – az uniós támogatásokat, ha egy projektet mégsem támogat az EU, akkor két dolgot lehet tenni:

  • leállítani a projektet, mint az M4 autópálya esetében
  • állni a költségeket.

Márpedig az Elios projektjeivel kapcsolatban pontosan ezt történt – ezt az ITM sem cáfolta abban a válaszban, amelyet azzal kapcsolatban kértünk, hogy Jávor Benedek EP-képviselő közölte: úgy értesült, a magyar hatóságok kivették a KEOP záró elszámolásából az OLAF által is vitatott kifizetéseket.

A Portfolio ennek nyomán megnézte, hogyan állnak a 2007–2013-as uniós pénzügyi ciklus kifizetései. A számláló 2018 végén ugrott 96,04 százalékról 98,14 százalékra. Elképzelhető, hogy a mostani újabb zárási lépés során a számláló még tovább emelkedik, mert a KEOP-ban is tisztázódott, hogy végül mely fejlesztésekre kér uniós támogatást utólag a kormány és melyekre nem (az Eliosra tehát nem) – írja a portál, amely úgy tudja, azt, hogy 100 százalékra ugorjon a számláló, a négyes metró ügye akadályozza.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A Sinopharm vakcináját 60 éven aluliaknak adják Kínában

A Sinopharm vakcináját 60 éven aluliaknak adják Kínában

Gálvölgyi: Nemcsak Sas Józseftől kell elbúcsúzni, hanem egy műfajtól is

Gálvölgyi: Nemcsak Sas Józseftől kell elbúcsúzni, hanem egy műfajtól is

Ingyen marihuánát adnának a koronavírus elleni oltásért Washingtonban

Ingyen marihuánát adnának a koronavírus elleni oltásért Washingtonban