szerző:
hvg.hu

A csepeli polgármester utólag kérte, hogy a megállók fedettek legyenek, ráadásul még egy plusz zöldfalat is be kellett iktatni, ezért megdrágult a Szent Imre téri buszpályaudvar áttervezése.

40 százalékkal drágult a csepeli városközpont, a Szent Imre téri buszpályaudvar elköltöztetésének tervezése – derül ki az uniós közbeszerzési értesítőben megjelent hirdetményből. A projekt gazdája a BKK, a megbízást a Főmterv nyerte el 56,4 millió forintért, ez most 79,9 millió forintra drágult. Két oka van az áremelkedésnek:

  • A polgármester utólag fedett buszmegállókat kért;
  • Az új építési szabályzat nincs tekintettel a tervekre, ezért az autóbusz-pályaudvarra utólag kellett betervezni egy zöldfalat, különben nem lenne meg a 10 százalékos zöldfelületi arány.

Mindez a BKK saját szavaival: „Budapest XXI. Kerület Csepel Önkormányzatának polgármestere, Borbély Lénárd 2018 november 8-i levelében a „Csepel városközpont és autóbuszállomások tervezése” tárgyú projekt kapcsán azzal kereste meg a BKK-t, hogy az eredeti „Műszaki diszpozíció”-tól eltérően, a tervezett autóbusz-végállomáson az utasforgalmi peronok és a főbb gyalogos útvonalak az utazóközönség színvonalas kiszolgálásának biztosítása érdekében kerüljenek lefedésre. Megrendelő és Vállalkozó számára ezen igény nem volt ismert, a szükséges tervek elkészítésére csak pótmunka keretében kerülhetett sor. 2018. december 1. napján hatályba lépett új Csepeli Építési Szabályzat (24/2018. (X.26) sz. önkormányzati rendelet) szerint biztosítandó zöldfelületi arány csak zöldfal kialakításával lehetséges, ennek megterveztetése szintén csak pótmunka keretében kerülhetett sor.

Egyébként a BKK eredetileg 115 millió forintot szánt a projektre, ebben a keretben az áremelkedéssel együtt is bőven benne vannak.

A csepeli önkormányzat képviselőtestülete 2017 nyarán hatalmazta fel a polgármestert a buszpályaudvar áthelyezésének megtervezéséről szóló, és a BKK Zrt.-vel kötendő együttműködési megállapodás aláírására. „A hatalmas betonpályát azonban nem beépíteni szándékozik az önkormányzat: itt is inkább a parkosítás javítana a környéken élők életminőségén. Erről ugyanakkor a polgármester a csepeliek véleménye alapján hozná meg a végső döntést” – írta a csepel.hu.

Az, hogy valamit kezdeni kellene a Csepel városközpontjában éktelenkedő buszpályaudvarral, már hosszú évek óta napirenden van, készült is több terv a terület rendezéséről. Felmerült többek közt, hogy a buszvégállomást szétdobnák a környező utcákba, a helyére pedig bevásárlóközpontot építenek. Olyan változat is volt, hogy a végállomás maradna, és fölé épülne pláza.

A Szent Imre tér Budapest egyik legfontosabb közlekedési csomópontja, ugyanis itt ér össze Csepel és a főváros belső részének közlekedése, így nagy ingázó forgalmat bonyolít.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Álmodozásnak tűnik, de ártani nem árt, talán segíthet is a közösségi erdőtelepítés

Álmodozásnak tűnik, de ártani nem árt, talán segíthet is a közösségi erdőtelepítés

Tom Hanks belefutott egy születésnapi buliba és énekelt egyet az ünnepeltnek

Tom Hanks belefutott egy születésnapi buliba és énekelt egyet az ünnepeltnek

Szigorítaná az iskolai szexuális felvilágosítást Dúró Dóra

Szigorítaná az iskolai szexuális felvilágosítást Dúró Dóra

Itt megnézheti, lottómilliárdos lett-e

Itt megnézheti, lottómilliárdos lett-e

Másfél millió egy József Attila-kötetért

Másfél millió egy József Attila-kötetért

Kell egy Csapat! – A komplexitás világában még inkább

Kell egy Csapat! – A komplexitás világában még inkább