Kovács Gábor
Kovács Gábor
Tetszett a cikk?

Egy szlovák cég is indult azon a közbeszerzésen, amin Mészáros Lőrinc informatikai érdekeltsége megnyerte a dohánykövetési rendszer 4 milliárdos szerződését, de ajánlatát 35 másodperces késés miatt érvénytelenné nyilvánították. A Közbeszerzési Hatóság szerint a másodpercek is számítanak, nem csak a percek.

Pár másodperces késés sem fér bele a közbeszerzési ajánlatok beadásakor – közölte a Közbeszerzési Hatóság (KH) a hvg.hu-val. Ahogy a HVG 2019. 13. száma beszámolt róla, Mészáros Lőrinc dollármilliárdos miniszterelnöki jóbarát informatikai érdekeltsége, a 4iG Nyrt. nyerte a dohánytermék azonosító kibocsátó informatikai rendszer megvalósítására és működtetésére kiírt 4 milliárd forintos közbeszerzést. A közbeszerzés bírálati lapja szerint egy szlovák cég, az Allexis s.r.o. is adott be ajánlatot, azonban azt érténytelenné nyilvánították, mert a beadási határidő 10 óra 00 perc volt, az ajánlat azonban 10 óra 00 perc 35 másodperckor érkezett be az elektronikus rendszerbe, vagyis technikailag a határidő lejárta után, bár még a határidő percén belül.

Az Allexis a HVG-nek azzal magyarázta a késést, hogy az ajánlattételi folyamat nagyon bonyolult volt, ráadásul nem angol nyelvű, így több mint egy órájuk ment el vele.

A Közbeszerzési Hatóság emlékeztet rá, hogy a közbeszerzési törvény értelmében a késés „kötelező érvénytelenségi ok”, vagyis az ajánlatkérőnek (jelen esetben a Nemzeti Dohánykereskedelmi Zrt.-nek) a késve beadott ajánlatokat érvénytelennek kell tekintenie. A határidő betartása pedig csak és kizárólag az ajánlattevő felelőssége: „Az ajánlattételi határidő megtartása objektív kötelezettség, így akár már a pár másodperces késés is érvénytelenséget eredményez, az ajánlatnak tehát az ajánlattételi határidő lejártakor a megadott elektronikus elérhetőségen kell lennie” – írja válaszában a KH. Hasonló ügyekben a Közbeszerzési Döntőbizottság már többször megállapította, hogy a késés az ajánlattevő felelőssége, igaz, a KH által hivatkozott esetekben még személyes vagy postai ajánlattétel volt, és a késések sem pár másodpercesek voltak.

Két magyar kft. adott még be ajánlatot, de ezeket el sem bírálták, mert az előzetes értékelés alapján a 4iG-é volt a legkedvezőbb.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kazahsztán elkezdi az orosz vakcina gyártását, jövőre tömegesen oltanak is

Kazahsztán elkezdi az orosz vakcina gyártását, jövőre tömegesen oltanak is

Úgy tűnik, kudarccal ér véget a londoni Brexit-tárgyalás

Úgy tűnik, kudarccal ér véget a londoni Brexit-tárgyalás

A lengyel kormány már nem akar vétózni, Orbán egyedül maradt az EU ellen

A lengyel kormány már nem akar vétózni, Orbán egyedül maradt az EU ellen