szerző:
Lengyel Miklós
Tetszett a cikk?

A 71 éves Patrick Balkany nejével és fiaival együtt áll a bíróság előtt hétfőtől kezdve hat héten át, mert a vád szerint legkevesebb 13 millió eurónyi jövedelmet eltitkolt az adóhatóság elől.

Franciaországban családi adózás van, ezért a feleség, Isabelle Balkany is érintett épp úgy, mint a házaspár fiai. Az asszony, aki öngyilkosságot kísérelt meg május elsején, ötéves börtönbüntetést kaphat. Isabelle Balkany egyebek között elfogult vizsgálóbírókról és hányingert keltő, undorító firkászokról írt a közösségi oldalán utolsó bejegyzésében.

Legkevesebb 13 millió eurós adócsalás

Fáradt vagyok – jegyezte meg többször az asszony a búcsúlevélként is felfogható üzenetében, ám hiába gyógyszerezte be magát, az orvosok megmentették.

A pénzeket a vád szerint offshore számlákra menekítette a házaspár, az offshore cégek Panamában és a Seychelle-szigeteken működtek. A házaspárnak bankszámlái voltak ezen kívül Szingapúrban és Lichtensteinben – írja a Le Monde. Emiatt a pénzmosás is a vádpontok között szerepel. De nem ez a legkínosabb, hanem hogy mindez csak a jéghegy csúcsa. Ugyanis:

Patrick Balkany 36 éve polgármester egy Párizs környéki kisvárosban.

2020-ban újra indulni szeretne Levallois-Perret városában, ahol valószínűleg újra meg is választanák, ha nem lenne a per. Neje, Isabelle Balkany a polgármester első helyettese a kisvárosban, vagyis teljes mértékben családi politizálásról van szó. Épp úgy, mint a baráti kapcsolatok kihasználásáról. Patrick és Isabelle Balkany Sarkozy exelnök baráti köréhez tartozik.

Családjuk múltja sokban hasonlít egymásra: Gyula Balkány, az apa, kivándorolt Magyarországról. Sikeres vállalkozó lett, így Patrick már Neuilly-ben született, abban a Párizs környéki kisvárosban, ahol a legtöbb milliomos éldegél Franciaországban. Nicolas Sarkozy 29 évesen lett a település polgármestere. A két magyar politikai pályafutása párhuzamosan alakult, bár Patrick Balkany sosem jutott olyan magasra, mint Nicolas Sarkozy.

Patrick Balkany sokáig parlamenti képviselő is volt. Mindvégig szorosan együttműködött Nicolas Sarkozyvel, akinek szintén sok problémája van a törvénnyel, hiszen nemigen tud elszámolni azzal, hogy Kadhafi líbiai elnök miért is adott neki 5 millió eurót az elnökválasztási kampányára 2007-ben. A passzív korrupció az igazán súlyos vád a Balkany-házaspár ellen. Bár a mostani per elsősorban az adócsalás körülményeit vizsgálja, de az igazán kínos kérdés az, hogy miképp is jutott a pénzhez a Balkany-házaspár. Patrick 36 éves polgármesteri pályafutását szinte permanensen korrupciós gyanú övezte. Remek ügyvédek segítségével megúszta a pereket – eddig. De sem az oknyomozó újságírók, sem pedig a vizsgálóbírók nem szállnak le a Balkany-házaspárról. Innen ered a gyűlölet velük szemben, melyet Isabelle Balkany a közösségi oldalán oly egyértelműen megfogalmazott.

A Sarkozy-csapatnak már van tapasztalata a korrupciós ítéletekben: az exelnök egykori kabinetfőnökét, aki nem mellesleg Franciaország belügyminisztere is volt, már elítélték ilyen ügyben. A 70-71 éves házaspárnak a fenyegető 5-10 éves börtönbüntetés mindenképp rémes lezárása lenne egy amúgy sikeres politikai pályafutásnak. De Franciaországban nem viccelnek az ilyen ügyekben: kerültek már miniszterek is rács mögé korrupció vagy adócsalás miatt.

Igaz, nekik a börtönben VIP-cella jut.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Gazdaság

Ismét bajban Sarkozyék magyar származású bizalmasa

A Balkany család újra nehéz napokat él át. Igaz ehhez már hozzászokhattak, hiszen Patrick Balkany és neje, Isabelle ellen 2013 óta már hat konkrét ügyben zajlik vizsgálat, adócsalás, pénzmosás, okirathamisítás gyanúja miatt.

Kitalálták, hogyan lehet a fellobbanás után egy órán belül eloltani egy bozóttüzet

Kitalálták, hogyan lehet a fellobbanás után egy órán belül eloltani egy bozóttüzet

Raktárt építenek a lélegeztetőgépeknek, 2,5 milliárdot ad rá a kormány

Raktárt építenek a lélegeztetőgépeknek, 2,5 milliárdot ad rá a kormány

Mészáros Lőrinc: Gyurcsány és Medgyessy ledarálta a magyar építőipart

Mészáros Lőrinc: Gyurcsány és Medgyessy ledarálta a magyar építőipart