szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Ebből egyre több a hús, 71 kiló.

Hazánkban a lakosság számára rendelkezésre álló összes élelmiszer mennyisége fejenként 680 kilogramm (2 kilogramm/fő/nap) volt 2017-ben. A hazai felhasználás két év alatt  százalékkal, 2010-hez mérten 6,7 százalékkal bővült - derült ki a KSH tanulmányából, amelyet a Portfolió dolgozott fel.

2017-ben a burgonya, a zöldségfélék és gyümölcsök, továbbá a tej és tejtermékek esetében kisebb volt a kínálat, a többi termék esetében nőtt.

Az egy főre jutó húskínálat 2017-ben 71 kilogramm volt (napi 200 gramm/fő), 5 kilogrammal több, mint 2016-ban. A tavalyi évi húskínálat az előző öt év átlagát majdnem 20 százalékkal haladta meg. A rendelkezésre álló összes húsmennyiségen belül változatlanul a baromfihús aránya a legnagyobb (47%), részesedése valamelyest nőtt 2016-hoz képest.

Csökkent az egy főre jutó alkohol mennyisége

Az egy főre jutó összes szeszesital 2017-ben 9,1 abszolút literre csökkent a 2016. évi 9,5 literről. Ez a mennyiség 2007 óta 9 és 11 liter között ingadozott. A szeszesital-kínálat 2017-ben az előző öt év átlagánál (9,3 liter) 2,2%-kal alacsonyabb volt. 2017-ben egy főre vetítve 25 liter bor állt rendelkezésre, 2 literrel kevesebb, mint 2016-ban, ugyanakkor 1 literrel több az előző öt év átlagánál. Ez a mennyiség a 2005-2017 közötti időszakot tekintve közepesnek tekinthető, és kevesebb mint heti 1 üveg bornak felel meg.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!