szerző:
Lengyel Miklós
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A minimálbér emelése ugyanis összességében növelte a termelékenységet.

A 8 és fél eurós (mai árfolyamon 2850 forintos) minimál órabért öt éve vezették be Németországban, ahol a munkavállalók 15 százaléka ennél kevesebbet kapott 2015-ben. Ez főként a keleti területekre, az egykori NDK-ra volt igaz.

Ők tehát mindenképp örültek, de a kisvállalkozók közül sokan nem tudták kigazdálkodni a minimálbért és csődbe mentek. Épp ez növelte viszont a termelékenységet – mutat rá a University College London (UCL) és a német Munkaerőpiaci kutatóintézet (AIB) által készített tanulmány. A csődbe jutott kis cégekből ugyanis a munkavállalók átmentek a nagyobbakhoz, ahol lényegesen hatékonyabban dolgozhattak – számol be a közszolgálati Deutsche Welle.

A minimálbér bevezetését megelőző években heves vita folyt arról, hogy nem okoz-e nagyarányú munkanélküliséget a béremelés? Ez végül, a fenti folyamatok miatt nem következett be.

A kedvező tendenciák miatt a döntéshozók felemelték a minimális órabért 9 euró 35 centre (3 130 forint). Jövőre újabb emelés következik, így minden bizonnyal 10 euró (3 340 forint) fölé kerül a minimálbér. Sőt, vannak olyan pártok Németországban, melyek 12 eurós minimálbért is bevezethetőnek tartanak anélkül, hogy sérüljenek a munkaadók és a munkavállalók érdekei Németországban.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!