szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Magyar Bankszövetség szerint most nem a munka, hanem a járvány megelőzése a fontosabb.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Iránymutatást adott ki a Magyar Bankszövetség a járványveszély miatt a pénzintézetek és a gazdasági szolgáltatók számára.

Az ajánlások szerint az érintett társaságok az ügyfelek emberi és személyiségi jogainak tiszteletben tartása mellett kötelesek gondoskodni a szolgáltatások biztonságáról. Emellett a járvány megelőzését és megfékezését előtérbe kell helyezniük a munkájukban, együtt kell működniük a hatóságokkal, a tisztességes tájékoztatás szempontjából jelentős információkat pedig

nyilvánosságra kell hozniuk.

A Bankszövetség szerint a társaságok munkavállalóinak joguk van a biztonságos munkakörülményekhez,

de átmenetileg előírható számukra a munkavégzés a munkaszerződéstől eltérő munkahelyen és módon.

Az alkalmazottak kötelesek a munkaadóikat tájékoztatni, ha járványveszélyes területről érkezett személlyel érintkeztek, és akkor is, ha tömegrendezvényen vesznek részt. 

A bankszövetség javasolja a külföldi utak korlátozását, a külföldi vendégek fogadásának felfüggesztését, és ajánlásokat fogalmazott meg a higiéniai intézkedések,

az otthoni munkavégzés és a helyettesítési rend kidolgozásához.

Ugyanakkor a munkavállalók a munkáltatói utasítást csak a törvényben meghatározott esetben, illetve okból tagadhatják meg, így mindenekelőtt, ha az utasítás teljesítése életüket, testi épségüket vagy egészségüket közvetlenül és súlyosan veszélyeztetné – írták.

Az ajánlások közé tartozik még:

  • felkészülés a vállalkozások nyitva tartó ügyféltéri helyiségei számának esetleges csökkenésére, az ezzel összefüggő munkaszervezési és ügyféltájékoztatási döntésekre;
  • a tréningek és a személyes részvételen alapuló nagy létszámú céges rendezvények teljes mértékű mellőzése;
  • a megbeszélések telefon-, vagy videokonferencia formájában történő lebonyolításának előírása, a személyes kontaktus minimalizálása.

A Bankszövetség összegyűjtötte az üzletmenet folytonosságát biztosító lehetőségeket olyan esetekre is, ha település elhagyási tilalom lépne életbe. Ezek közé tartozik, hogy a készpénzellátásnak járvány esetén is biztosítottnak kell maradnia, amelyet a vállalkozások az illetékes hatóságokkal és bankok esetében a pénzszállító vállalkozásokkal együtt tudnak elvégezni.

Az ajánlásokat a tagintézmények, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége, valamint a Magyar Lízingszövetség közreműködésével készítette el a Magyar Bankszövetség – olvasható az iránymutatásban.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!