szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A Bártfai-Mager Andrea vezette munkacsoport szerint "a kritikus infrastruktúra és közszolgáltatások fenntartása, az alapvető élelmiszerellátás nem költségvetési kérdés".

Koronavírus-járvány
Van-e visszatérés a "normalitáshoz" az oltásoknak köszönhetően? Egyáltalán: mi az "új" normális? Utazunk? Nyaralunk? Bulizunk? Megyünk színházba és koncertre? Mennyire fenyegetőek a vírus különböző mutációi? Kell-e tartanunk negyedik, ötödik vagy sokadik hullámtól? Cikksorozatunkban megtalál mindent, ami a koronavírus-járványról tudnia kell.
Friss cikkek a témában

Kérdőívben méri fel a kormány a koronavírus-járvány miatt nehéz helyzetbe került vállalkozások igényeit – közölte a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter. Bártfai-Mager Andrea vezeti azt a munkacsoportot, amely a gazdaság újraindításáért felel a járvány után.

Bártfai-Mager Andrea a közlemény szerint kiemelte, hogy „a kritikus infrastruktúra és közszolgáltatások fenntartása, az alapvető élelmiszerellátás nem költségvetési kérdés, elengedhetetlen a gazdaság és a magyar állampolgárok erkölcsi és anyagi életminőségének fenntartása szempontjából. A járvány hatásaira legérzékenyebb, ugyanakkor a gazdasági növekedésben jelentős szerepet játszó ágazatok esetében meg sürgős döntéseket kellett hozni. Emellett döntéseink során a hosszú- és rövidtávú társadalompolitikai hatásokat folyamatosan mérlegeljük.”

Ennek érdekében egyeztet a munkacsoport a gazdaság kulcsszereplőivel, ennek része a kérdőív, amely ezen a címen érhető el.

A kérdőívben felmérik többek között azt, a cég vezetője milyen rövid és hosszabb távú kockázatoktól tart, keletkezett-e likviditási probléma, szükségesnek tart-e ennek érdekében beavatkozást. Azt is felmérik, hogy hány embert bocsátottak el, hányat küldtek szabadságra, hánynak tették lehetővé a távmunkát és milyen egyéb intézkedéseket tettek, ezekre pedig hogyan reagáltak az ügyfelek partnerek.

Az akciócsoportnak szánt javaslatokat, és a kitöltött kérdőívet pedig a [email protected] címre várják.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Dobos Emese - Kovács Gábor Vállalkozás

"Jövő héttől megszűnik a magyar turizmus" - ezért van szükség a kormányzati segítségre

Adókönnyítéseket jelentett be Orbán Viktor a turizmus és vendéglátás ágazatokban. A segítség elkél, hiszen a koronavírus-járvány padlóra küldte a néhány hete még 2020-at optimistán váró vállalkozásokat. Ráadásul az államkasszát sem rengeti meg a mostani segítség, a kérdés csak az, milyen lépések következnek ez után.

hvg.hu Vállalkozás

Az egész magyar gazdaságot megrengeti az autógyárak leállása

A teljes magyar ipar majdnem harmadát az autógyártás jelenti, a GDP 4-5 százalékát ez a szektor adja. A koronavírus nélkül is bajban lenne az autóipar, a járvány viszont extrémen súlyossá teszi a helyzetet. És azt sem tudni még, mi lesz a beszállítókkal, valamint a több tízezer alkalmazottal.