szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A cég franciaországi és spanyolországi telephelyein indul be ismét a gyártás.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Hétfőtől részlegesen újraindul a termelés az Airbus franciaországi és spanyolországi telephelyein, azt követően, hogy elvégezték a szükséges egészségügyi és biztonsági ellenőrzéseket, amit a koronavírus-járvány miatt vezettek be. 

Az Airbus közleménye szerint az elmúlt napokban széles körű intézkedési tervet hajtottak végre azért, hogy képesek legyen megvédeni a munkavállalóik egészségét, egyben biztosítani a gyártás folyamatosságát.

Az intézkedések bevezetése miatt négy napra, átmenetileg felfüggesztették a termelést és az összeszerelést Franciaországban és Spanyolországban. A munkaállomásokat csak akkor nyitják újra, ha azok megfelelnek az új egészségügyi és biztonsági szabályoknak.
 
Azt írták, hogy az elmúlt napokban az Airbus több ezer maszkot ajánlott fel kórházaknak és közfeladatokat ellátó intézményeknek Európa-szerte és teszt-repülőgépeit is bevetette azért, hogy jelentős szállítmányokat Kínából Európába juttasson.

Az első ilyen járat egy A330-800 repülőgépé volt, amely a múlt hétvégén körülbelül 2 millió darab egészségügyi maszkot szállított a kínai Tianjinból Európába, ezek többségét a spanyol és francia hatóságoknak adományozzák. Az elkövetkező napokban az Airbus további légi szállítások lebonyolítását tervezi.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ballai Vince Gazdaság

Szabadságolás, felmondás, karantén: mit tehet egy dolgozó koronavírus idején?

A kormány ugyan lehetővé tette, hogy a munkáltatók megnyirbálják a dolgozók jogait a munkahelyek megőrzése érdekében, de ehhez a munkavállalók beleegyezésére is szükségük van. Néhány jellemző példán keresztül megpróbáljuk bemutatni, hogy egyes helyzetekben milyen jogok illetik meg a dolgozókat. Az biztos, hogy a rendkívüli helyzet miatt mindkét fél részéről óriási kompromisszumkészségre lesz szükség, és azzal is számolni kell, hogy bonyolult munkaügyi perek jöhetnek, annyira szokatlan a helyzet - figyelmeztetnek a munkajogászok.