szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A G7 cikke szerint egy Mészáros Lőrinc vagyonát kezelő céggel van közös vállalkozása a TV2-nél és az Indexnél is jelen lévő Vaszily Miklósnak. A cég tévéműsorgyártására készül.

Index-botrány
Alig néhány hónap telt el azóta, hogy az Index főszerkesztőjének kirúgása miatt felállt a szerkesztőség és új hírportál indított Telex néven, máris menesztették a helyükre kinevezett vezetőket az Index éléről. Szűk fél év alatt tehát két fordulatot is megélt Magyarország egyik vezető hírportálja - kövesse velünk az eseményeket cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Az Index körüli tervezett intézkedések miatt úgy döntött a G7, hogy utánanéznek, milyen egyéb médiapiaci kötődése van annak a Vaszily Miklósnak, aki március végén maga jelentette be, hogy megszerezte a portál hirdetéseit és pénzügyeit menedzselő Indamedia Kft. 50 százalékos részesedését.

Ennek a vizsgálódásnak a következményeként bukkant rá a G7 a Progress Média Hungary Kft.-re, amely már túl is van néhány érdekesebb cégjogi tranzakción. Mint írják, a vállalatot eredetileg egy olyan céggel közösen alapította Vaszily, amelynek egyik tulajdonosa Alcsútdoboz fideszes alpolgármestere, Tima János, a másik pedig Fedák István, aki a Mészáros Lőrinc tőzsdei birodalmához köthető CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt. igazgatósági tagja.

Tima és Fedák közös cége azonban csak egy rövid ideig volt tulajdonos, ugyanis a részesedést június 8-án eladták a Bizalom Vagyonkezelő Kft.-nek. Ez egy úgynevezett bizalmi vagyonkezelő, vagyis egy olyan cég, amely a rábízott vagyont kezeli, úgy, hogy jellemzően nem derül ki, hogy ki adta a pénzt, és ki az egész elrendezés kedvezményezettje.

Ezúttal azonban a cég valamilyen okból benyújtott egy olyan jegybanki hatósági bizonyítványt a cégbíróságra, amelyben minden szereplőt nevesítenek.

A június 2-i keltezésű dokumentum szerint pedig magának a cégnek a tulajdonosa valóban Tima és Nagy, a vagyonrendelő és a kedvezményezett azonban Mészáros Lőrinc. A G7 szerint ez azt jelenti, hogy a cég, amely a TV2-t vezető és az Index hátterében megjelent Vaszily Miklóssal közösen birtokol egy médiavállalkozást,

a felcsúti milliárdos vagyonát kezeli.

Nem is kevés összegről van szó, ugyanis azt követően, hogy a Bizalom Vagyonkezelő megjelent tulajdonosként a Progress Médiában, rögtön beletett a cégbe 500 millió forintot. Az, hogy mire készül a pénzzel a Progress Média, nem teljesen ismert. A vállalkozás ügyvezetője Kovács Gergely, aki a közmédia és a TV2 csoport reklámjait értékesítő Atmedia anyacégének, a Visus Investnek is az ügyvezetője. Ő a G7 kérdéseire szűkszavúan csak annyit válaszolt, hogy sem az Index vagy az Indamedia, sem a TV2 körül nem fog szerepet vállalni a Progress Média, és a cég tévéműsorgyártásra készül.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hamvay Péter hvg360

Csak az apropót várja a Fidesz, hogy levadássza az Indexet

Az Index szerkesztőségének azonnali átvétele helyett a főoldal kontrolljával próbálná semlegesíteni a hírportált a hatalom. A fokozódó harc első áldozata a kiadó vezérigazgatója. A küzdelem azonban nem ért véget attól, hogy egyelőre mindkét fél rendezte sorait.