szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A júniusi adatokhoz képest van némi emelkedés, de az előző évhez viszonyítva komoly a visszaesés az építőiparban.

Kiadta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a júliusra vonatkozó építőipari gyorstájékoztatóját. Az adatok szerint az építőipari termelés 21 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól, viszont a júniusihoz mérten 3,5 százalékkal emelkedett.

A KSH szerint mindkét építményfőcsoport termelése csökkent 2019 júliusához képest: az épületeké 18,8, az egyéb építményeké pedig 22,9 százalékkal. Az építőipari ágazatok közül az épületek építésében 26,7, az egyéb építmények építésében 23,8, a speciális szaképítésben 14,8 százalékkal esett vissza a termelés.

Az igazán komoly visszaesés a megkötött új szerződések volumenénél tapasztalhatóak (41,5 százalék), ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 38,7, az egyéb építmények építésére vonatkozóké 43,6 százalékkal kisebb lett.

Az építőipari vállalkozások július végi szerződésállományának volumene 21 százalékkal elmaradt a 2019. július végitől. Az épületek építésére vonatkozó szerződések volumene 5 százalékkal magasabb, az egyéb építményeké 31,4 százalékkal alacsonyabb volt, mint egy évvel korábban.

Ha 2020 első hét hónapját nézzük, a tavalyi év ugyanezen időszakához képest az építőipari termelés 9,8 százalékkal mérséklődött.

(Képünk illusztráció)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Gazdaság

Részletezte a KSH, miért zuhant ekkorát a magyar gazdaság

A gyógyszeripar és a pénzügyi szektor tudott csak növekedni, a gazdaság minden más ágazatában csak az volt a kérdés, hogy nagyot zuhan vagy kicsit. Az autóipar és a művészet, szórakozás ágazat leállása annál is rosszabb helyzetet okozott, mint korábban gondolhattuk.

Használ Wordöt vagy Excelt? Akkor jó hír, hogy jön az Office 2021

Használ Wordöt vagy Excelt? Akkor jó hír, hogy jön az Office 2021

Agyevő amőba okozta egy 6 éves texasi kisfiú halálát, katasztrófahelyzetet hirdettek az államban

Agyevő amőba okozta egy 6 éves texasi kisfiú halálát, katasztrófahelyzetet hirdettek az államban

Új bukaresti főpolgármestert és jobbközép önkormányzatokat jósolnak az exitpollok Romániában

Új bukaresti főpolgármestert és jobbközép önkormányzatokat jósolnak az exitpollok Romániában