szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Hét magyar cég is felkerült az ingatlanszektor digitális technológiai innováció topligájáról készített listára.

A KPMG évente összegyűjti és publikálja azoknak a vállalkozásoknak a listáját, amelyek valamilyen innovatív megoldást hoztak az építőiparba, az ingatlanok adásvételébe, vagy az ingatlan üzemeltetésbe. Ezek az úgynevezett proptech (property technology) vállalkozások hihetetlen összegű tőkét vonzanak – írja közleményében a tanácsadócég.

A KPMG proptech cégeket és befektetőket összekötő oldalára idén a tavalyi 5-tel szemben már 7 magyar vállalkozás is felkerült. Az Árminimum, a Lokchek, az OrtoGraph és a Rollet a folyamatok digitalizációjában hozott új megoldásokat, az OOTT technologies és a Parkl az IoT kategóriában, azaz a hétköznapi eszközök webes vezérlésében alkotott újat, a Beyond Visual pedig a Virtuális Valóság és 3D tervezés területén szállít megoldásokat. „Azt reméljük, hogy a listára felvett magyar cégek is felkeltik a proptech cégek iránt érdeklődő befektetők figyelmét, és ez új lendületet adhat a munkájuknak, illetve megnyitja előttük az utat a külföldi terjeszkedés előtt” – mondta Dános Pál MRICS igazgató, a KPMG tanácsadója.

A proptech vállalkozások azért népszerűek a befektetők körében, mert a szektor bármely szegmensének digitalizációja óriási megtakarításokkal és hatékonyságnövekedéssel járhat. Az innovatív megoldások emellett jellemzően hozzájárulnak a környezeti szempontból fenntartható fejlődéshez is, mert nemcsak a kiadásokat csökkentik, hanem az építőipari beruházások és az ingatlanüzemeltetés károsanyag-kibocsátását is, és ezt a vevők és bérlők egyre inkább értékelik. A KPMG felmérése szerint az alacsony károsanyag-kibocsátású ingatlanok fele annyi idő alatt találnak vevőre, mint kevésbé igényes kivitelezésű társaik, és ez nagyon fontos a nagy tőkeigényű ingatlanfejlesztési szektorban.

Milliárdokat takaríthatnak meg az ingatlanfejlesztők a proptech-kel

Szakértők szerint ez lesz a valódi ingatlanpiaci forradalom, hiszen jóval olcsóbban lehet építkezni, és a fenntartási költségek is kedvezőbben alakulnak.

A KPMG felmérése szerint 2014 óta a proptech vállalkozásokba fektetett tőke 766 százalékkal emelkedett, és csak 2019-ben elérte a 2,6 milliárd dollárt.

Ebben a helyzetben érte el a szektort a koronavírus járvány, ami még inkább felkeltette az érdeklődést a proptech cégek iránt, hiszen ezek megoldásai részben emberi interakciókat váltanak ki az építőiparban, a munkahelyeken, vagy az ingatlan kereskedelem és üzemeltetés más területein. Továbbá minden esetben jelentős hatékonyságjavulást ígérnek, és általában lehetővé teszik a szektor számára a gyors reagálást és a kiadások csökkentését, ami a járvány miatt ugyancsak felértékelődött. Nem véletlen, hogy a befektetési kedv idén még a tavalyihoz képest is jócskán felgyorsult, az Unissu adatai szerint idén az első félévben 7 milliárd dollár befektetési tőkét vonzott a szektor.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Bulgária is szigorít, megbetegedett a kormányfő

Bulgária is szigorít, megbetegedett a kormányfő

Nem tud lemondani a kormány arról, hogy a gazdagabbakat támogassa

Nem tud lemondani a kormány arról, hogy a gazdagabbakat támogassa

Egyetlen nap alatt ezernél is többen kerültek kórházba Ukrajnában a koronavírus miatt

Egyetlen nap alatt ezernél is többen kerültek kórházba Ukrajnában a koronavírus miatt