szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az Emporia Style Kft. által működtetett műsor megtévesztette a vásárlókat a GVH szerint.

Az ATV-n futó Ékszer TV című televíziós műsor ékszer-értékesítési gyakorlata több szempontból is tisztességtelen volt a fogyasztókkal szemben, állapította meg a Gazdasági Versenyhivatal most lezárult vizsgálata.

A hatóság a honlapján azt írta, hogy a műsor üzemeltetője "agresszív kereskedelmi gyakorlatot" végzett, amikor valótlanul azt állította, hogy a bemutatott ékszerek csak nagyon korlátozott ideig és mennyiségben állnak rendelkezésre a reklámozott, kedvező áron, abból a célból, hogy a fogyasztókat azonnali vásárlásra ösztönözze.

A műsor ezeket a kedvezményes árakat egyébként fiktív, korábban sosem alkalmazott és piaci árszínvonalnak sem tekinthető alapárakhoz viszonyította.

Az adás emellett az ékszerek egyes tulajdonságai kapcsán közzétett, nem bizonyított állításokkal is megtévesztette a fogyasztókat (pl. „a Pápa áldásával”; „Diana hercegnő eljegyzési gyűrűje”, stb).

A versenyhatóság 480 millió forintos bírságot szabott ki a műsort működtető Emporia Style Kft.-re. A cég vállalta egy belső eljárásrend bevezetését vállalta a GVH felé, amellyel elkerülhetőek a jövőbeni, hasonló jogsértések.

Az Ékszer TV idén márciusban sokaknál kiverte a biztosítékot egy megdöbbentő hirdetéssel. A házigazda akkor három üveg kézfertőtlenítőt kínált megvételre 12 ezer forintért, amiket a képernyőn megjelenő árcédula szerint 60 ezer forintról árazták le. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság április 22-én azt közölte, hogy tizenegy állampolgári bejelentés érkezett a Médiatanácshoz a műsor miatt. Az NMHH ismertetése szerint a bejelentők azt sérelmezték, hogy a műsorban a koronavírus-járványra hivatkozva népszerűsítettek étrend-kiegészítő és higiéniás termékeket, továbbá kifogásolták az említett kézfertőtlenítő magas árát. A hatóság akkor azt is közölte, hogy a vizsgált adások nem ütköztek a médiaigazgatási szabályokba, de

az felmerült, hogy sérthették a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmáról szóló törvényt.

Nyitóképünk illusztráció

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ki az a Sztamen Grigorov, és miért van ma a Google kereső főoldalán?

Ki az a Sztamen Grigorov, és miért van ma a Google kereső főoldalán?

Svájci nyugdíjasok perelték be kormányukat a klímaváltozás miatt

Svájci nyugdíjasok perelték be kormányukat a klímaváltozás miatt

Orvosi kamara: Az orvosok 77 százaléka nem írná alá az új jogviszonyt

Orvosi kamara: Az orvosok 77 százaléka nem írná alá az új jogviszonyt