szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Két alkalommal is emelni fogják 2021-ben a dohánytermékek jövedéki adóját, a legolcsóbb is drágább lesz, mint a mostani márkásabb cigaretták.

Magyarországon túl alacsony a cigaretta adója, így nem felel meg a dohánytermékek adóztatását előíró európai uniós szabályozásnak – írja az mfor.hu. A portál szerint ezen a magyar kormány változtatni szeretne, így a kedd este benyújtott adótörvény-javaslat (amelyről részletesen ide kattintva olvashat) kitér arra is, hogy a dohánytermékek jövedéki adóját két alkalommal is emelni fogják. Ennek értelmében január elsejétől március végéig a jövedéki adó 24 000 forint ezer szálanként és a kiskereskedelmi ár 23 százaléka, áprilistól pedig 26 ezer, illetve 39 300 forint lesz ugyanez.

A jelenlegi uniós szabályozás szerint az adónak vagy minimum 115 eurónak kell lennie 1000 szálanként, vagy 1000 szálanként legalább 90 eurónak abban az esetben, ha ezzel eléri a súlyozott átlagár 60 százalékát. Ehhez képest Magyarországon a jövedéki adó a súlyozott átlagár 54,7 százaléka volt, valamint – 334 forintos euróárfolyamon – csak 105,7 euró volt 1000 szálanként – derült ki a napi.hu márciusi elemzéséből.

A kormány a dohánytermékek jövedéki adóját az utóbbi években emelte, így volt egy rövid időszak, amikor megfelelt az EU által megfogalmazott értéknek. Az utóbbi másfél évben azonban a forint nagyjából 15 százalékot veszített értékéből, ezért szükséges ismét az emelés.

2021-től a dohánytermékek jövedéki adójának emelése miatt így a manapság legolcsóbbnak számító, 1200 forintért kapható cigaretták dobozonkénti ára is 1650 forint körül lesz. A teljes adócsomagról itt írtunk bővebben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hogyan lesz az alvás fázisaiból zene? - Már nem kell sokat aludni, és kiderül

Hogyan lesz az alvás fázisaiból zene? - Már nem kell sokat aludni, és kiderül

A csokosoknak illetékmentes lesz a lakásvásárlás

A csokosoknak illetékmentes lesz a lakásvásárlás

1,2 millió kilométernél jár ez a Tesla, de nem akar leállni

1,2 millió kilométernél jár ez a Tesla, de nem akar leállni