szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?

Felpöröghet az ingatlanpiac, de az új és a használt lakások, sőt, a bérlakások ára is stagnálhat - erre számítanak az ingatlanokkal foglalkozó cégek és a lakásvásárlók a GKI és a Masterplast felmérése szerint.

Érezhetően javultak az ingatlanokkal foglalkozó vállalkozásoknak a következő 12 hónapra vonatkozó piaci kilátásai a tavalyi negyedik negyedévhez képest - derül ki a GKI és a Masterplast közös márciusi lakáspiaci felméréséből.

Budapesten a piaci szereplők a közeljövőben a túlkínálat csökkenésére, a piac stabilizálódására számítanak. Vidéken a válaszadók több körzetben is egyensúlyi vagy ahhoz közelítő piaci helyzetet vetítettek előre.

A lakásvásárlásra és építésre vonatkozó lakossági várakozások 2020 második negyedévében nagyot estek, azóta felmérésről felmérésre javulnak, ezúttal is számottevően erősödtek. A 2021. márciusi felmérés szerint 72 ezer háztartás nyilatkozott úgy, hogy a következő egy évben biztosan vásárol vagy építtet lakást, míg 201 ezer háztartás szándéka valószínű volt. Mindez azt jelzi, hogy a lakosságot ezen a téren nem nagyon zavarja a járvány második és harmadik hulláma sem.

A GKI országos és fővárosi lakáspiaci indexe (amelyek az ingatlanos cégek, illetve a lakosság várakozásait sűrítik egy-egy számba) az előző negyedévhez képest egyaránt 6-6 ponttal emelkedett, de ez az egy évvel korábbihoz viszonyítva még 5 pontos csökkenést jelent.

A felmérés válaszadóinak többsége a következő 12 hónapban a használt lakások árainak stagnálására számít, csak Budapesten lehet 1-2 százalék körüli árcsökkenés.

Az új építésű lakásoknál érezhető átrendeződést hozott a kedvezményes áfa-kulcs visszatérése.

A piaci szereplők ettől az intézkedéstől egyértelmű élénkülést és az áfa-csökkenést részben elnyelő árakat várnak.

A felmérés szerint a lakásbérleti piac is a megnyugvás jeleit mutatja. A fővárosi piaci bérlakásoknál 2020 negyedik negyedévében még jelentős többségben voltak, akik a bérleti díjak csökkenésére számítottak, most azonban már azok vannak többségben, akik stagnálást várnak. Vidéken változatlanul a stagnálásra számítók vannak többségben. A következő egy évre várt díjcsökkenési várakozás országos átlagban jelentősen, 8 százalékról, 0 százalék közelébe csökkent.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Bank360.hu Gazdaság

Mekkora lakáshitelt lehet felvenni a legújabb átlagbér mellett?

411 000 forint volt a bruttó átlagbér a Központi Statisztikai Hivatal szerda reggeli közlése alapján, ami nettó 273 300 forint átlagos havi jövedelmet jelentett a munkavállalók számára. A Bank360 számításai alapján ez akár 23 millió forintos lakáshitel felvételét is lehetővé teszi.

Elhunyt Erdei Árpád, az Alkotmánybíróság volt tagja

Elhunyt Erdei Árpád, az Alkotmánybíróság volt tagja

A DIGI megvásárlása után tovább terjeszkedne a 4IG

A DIGI megvásárlása után tovább terjeszkedne a 4IG

Minden eddiginél többe, 6,9 milliárdba került, hogy Mark Zuckerberg biztonságban legyen a járvány első évében

Minden eddiginél többe, 6,9 milliárdba került, hogy Mark Zuckerberg biztonságban legyen a járvány első évében