szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Aki a Covid–19 miatt nem tudja tartani a határidőt a társasági adó, a kisvállalati adó, az innovációs járulék, az energiaellátók jövedelemadója, illetve a transzferár-dokumentáció benyújtásakor, megúszhatja a késedelmi pótlékot.

Koronavírus-járvány
Van-e visszatérés a "normalitáshoz" az oltásoknak köszönhetően? Egyáltalán: mi az "új" normális? Utazunk? Nyaralunk? Bulizunk? Megyünk színházba és koncertre? Mennyire fenyegetőek a vírus különböző mutációi? Kell-e tartanunk negyedik, ötödik vagy sokadik hullámtól? Cikksorozatunkban megtalál mindent, ami a koronavírus-járványról tudnia kell.
Friss cikkek a témában

Adóügyi könnyítéssel segíti a Pénzügyminisztérium és a NAV azokat, akik a járványhelyzet miatt nem tudják határidőben teljesíteni bevallási és beszámolási kötelezettségüket. Vagyis nem adják be időben a bevallásukat vagy nem teljesítik adófizetési kötelezettségüket, lehetőségük van igazolási kérelmet benyújtani, ezáltal mentesülni a késedelem miatti szankciók alól – közölte a NAV hétfőn.

Az adóhivatal szerint erre a társasági adó, a kisvállalati adó, az innovációs járulék és az energiaellátók jövedelemadója, továbbá a transzferár-dokumentáció esetében van lehetőség, amennyiben a bevallást és az esetleg szükséges befizetést június 30-ig rendezik az érintettek.

A járványhelyzetre vonatkozó kérelmet az adóbevallás pótlásával egy időben kell előterjeszteni.

A NAV jelezte, hogy “a mulasztás miatti késedelmi pótlék felszámítása automatikus, ezért az igazolási kérelemben kérni kell a késedelmi pótlék megfizetése alóli mentesülést is vagy a pótlék felszámítása után fizetési kedvezményi kérelmet lehet benyújtani”.

A kérelemnek nincs előírt formája, de a NAV a honlapján közzétett egy mintát, és hasznos információkat.

A kérelmet az e-Papír szolgáltatáson keresztül lehet benyújtani, és ha a hatóság helyt ad neki, akkor egyenértékű lesz az eredeti határidő betartásával.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!