Tetszett a cikk?

Tudta-e Ön, hogy Turner vörösei egyszerűen eltűntek a vászonról, s már sose tudhatjuk meg, milyennek álmodta őket a...

Tudta-e Ön, hogy Turner vörösei egyszerűen eltűntek a vászonról, s már sose tudhatjuk meg, milyennek álmodta őket a művész? Tudta-e, hogy a Stradivari hegedűk mély narancsának titka 1750 óta egy hegedű-bevonólakk receptjének eltűnésével a ködbe veszett? És egyáltalán, miért maradt meg Van Eyck és Giotto kékje, és miért halványulnak, töredeznek a 19. századi festmények? Miért okozott nagy nehézségeket bizonyos színek beszerzése, ami miatt a művészeknek jónéhány kép befejezésére hosszú hónapokat kellett várnia? Ez a kötet választ ad ezekre a kérdésekre.

Ma már, a digitális világban, a világ legnagyobb színkatalogizáló vállalata nem ismer pontatlanságot a színekben. A 15 alapszín mellett meghatároztak 1000 árnyalatot, és azok végtelen számú kombinációját. A nevek eltűnnek, a számítógép csak a számok nyelvét érti. De ma már a gyógyításnál is hasznát veszik a színek tudományának: így például a máj zsírtartamát - a színek alapján - meg tudják határozni, ezzel lecsökkentették a sikertelen átültetéses műtétek arányát.

Képek, színek talányaira derül fény ezen a festékespaletta körüli utazáson.

Tábori Zoltán fordítása, HVG Kiadó, 2004., 432 oldal, 3700 Ft

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!