Tetszett a cikk?

Áttörést várnak az egymás iránti érdeklődés intenzitásában a szervezők a 2005-ön végighúzódó, már októberben előfesztiválokkal induló oroszországi magyar és magyarországi orosz kulturális évadtól.

Előzőleg Mihail Svidkoj, az orosz kulturális főhatóság vezetője, Vass Lajos magyar kulturális államtitkár és Szvák Gyula főkurátor megerősítette: 2005. január 22-én, a Magyar Kultúra Napján indul a magyar kulturális évad Moszkvában, majd 2005 kora őszén az orosz évad Magyarországon.Az egymásba érő két évadot beharangozó előfesztivál azonban mindkét országban már októberben megkezdődik, két főrendezvénnyel: Budapesten október 10-én orosz gálakoncert lesz a Tyerem-kvartett, a Trio Relikt, Oleg Lundsztrem jazz zenekara és a Musica Viva részvételével, míg Moszkvában a Budapesti Fesztiválzenekar vendégszerepel Fischer Ivánnal és Ránki Dezsővel.Szvák Gyula aggódott, hogy az évad 500 millió forintra tervezett büdzséje (a kultusztárca költségvetésével együtt) zsugorodhat, márpedig ennek nagyságától függ az orosz fél hozzájárulása is.Az előfesztiválok keretében egyébként magyar és orosz jazz-zenészek muzsikálnak együtt Moszkvában és Szentpéterváron, míg a moszkvai Művészházban tartandó könyvvásárnak Magyarország lesz a díszvendége: megjelenik oroszul Bibó István tanulmánykötete és Hamvas Béla esszékötete, benne A bor filozófiájával.Üde színfoltnak ígérkezik a pálinka és a vodka összehasonlítása (Parti Nagy Lajos és Jevgenyij Popov vezette) író-ivó brigádok által. A budapesti Vígszinházban az orosz Eifman-balett lép fel.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A Belkin új telefontartója mindig arra fordítja az iPhone-t, amerre a használója van

A Belkin új telefontartója mindig arra fordítja az iPhone-t, amerre a használója van

Elhunyt Hajdufy Miklós televíziós filmrendező

Elhunyt Hajdufy Miklós televíziós filmrendező

Igaly Diána halálával nemcsak nagy sportolót, hanem ikont is vesztett Magyarország

Igaly Diána halálával nemcsak nagy sportolót, hanem ikont is vesztett Magyarország