Tetszett a cikk?

Leonardo da Vinci páratlan remekművének címadója, Mona Lisa létező személy volt, a dúsgazdag Francesco Del Giocondo selyemkereskedő felesége.

Giuseppe Pallanti professzor a firenzei levéltárban és a földhivatalban fellelhető dokumentumok alapján írta meg közelmúltban megjelent "Monna Lisa, mulier ingenua" (Mona Lisa, az egyszerű asszony) című könyvét. A szerző szerint alkotása nem fikciós regény, hanem valós életrajzi alapokon nyugvó életrajz.A toscanai származású Pallanti kutatásai szerint az igen alacsony sorból származó Mona Lisa 1479-ben, Firenzében született Lisa Gherardini néven. A Mediciekkel és Leonardo da Vinci apjával, a firenzei nemesemberrel üzleti kapcsolatban álló gazdag kereskedő, Francesco Del Giocondo 1495-ben vezette oltárhoz Lisát. Pallanti megtalálta azt a végrendeletet, amelyben az 1538-ban elhunyt Del Giocondo hűséges feleségére hagyta tekintélyes vagyonát.A Firenzében magas rangú kapcsolatai révén igen jól ismert Del Giocondo-családnak számos birtoka volt Toscanában, a többi között egy kis kápolna is az övék volt a Chianti-régióban lévő Santissima Annunciatában, ahol 1501-1503 között Leonardo da Vinci is élt. A kis falucska kápolnájába gyakran járt imádkozni Lisa Gherardini-Giocondo.A Polistampa kiadónál megjelent könyvszenzáció a reneszánszkori művészet krónikásának, Giorgio Vasarinak (1511-1574) Leonardo da Vinciről írt első biográfiájának állításait igazolja a Giocondáról.(MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Újra 360 fölött a forint, Matolcsyék közbeléphetnek

Újra 360 fölött a forint, Matolcsyék közbeléphetnek

Ha adóbehajtásról van szó, kiemelkedően sikeres a magyar állam

Ha adóbehajtásról van szó, kiemelkedően sikeres a magyar állam

Biden nem hisz Trump védőoltásában

Biden nem hisz Trump védőoltásában