Tetszett a cikk?

A U2 zenekar énekese megasztár, akár Mick Jagger, vagy Paul McCartney. Közben azonban harmadik világbeli országok adósságainak elengedéséért és a nemzetközi AIDS-küzdelem pénzügyi forrásaiért lobbyzik a vezető politikusoknál. Összefér ez a két szerep? A zenekar szerint sem mindig.

Negyed évszázadnyi pályafutás után a legtöbb rock banda elégedett lehet azzal, ha hébe-hóba megjelentethet egy albumot a legjobb slágereikkel. Ezt az állítást azonban nem lehet ráhúzni Írország legsikeresebb együttesére, a U2-ra, amely – legalábbis a menedzserei szerint - egyre csak jobb és jobb lesz. „A november 22-én kiadásra kerülő album az eddigi legjobb munkájuk”- idézi az AFP hírügynökség Paul McGuinness-t, aki a Vertigo című új lemez kapcsán nyilatkozott.

A világszerte eladott milliónyi lemez és a számtalan koncert mellett az énekes Bono – eredeti nevén Paul Hewson – komoly karriert futott be, mint a fejlődő világ adósságainak eltörése mellett kardoskodó aktivista. A rendszeresen elnökökkel és miniszterelnökökkel haverkodó világjáró sztárt állva ünnepelték szeptemberben a brit miniszterelnök, Tony Blair Munkáspártjának éves gyűlésén Afrikáról tartott buzdító beszédét követően.

Pedig nem mindig voltak ennyire magabiztosak. „Nagyon tétován és szinte csak próbaképpen indultak el. 1978-ban kezdtem menedzselni őket, akkor még nem voltak kimondottan jók, de meg voltak győződve arról, hogy egyszer még sokra viszik. A bandában inkább a jókedv dominált, mint a tudás. Előbb álltak össze és csak utána tanultak meg a hangszerükön játszani” – emlékszik McGuinness.

„Ha összevetjük a Rolling Stones és a U2 eredményeit” – elemez McGuiness, s persze megjósolható, hova is húz a szíve – „akkor azt látjuk, hogy a Rolling Stones negyven éves múlttal a háta mögött ha kiad egy új albumot, akkor azt kétmillióan veszik meg. Ezzel szemben a 25 éves U2 legutóbbi lemezéből 13 millió példány fogyott el. Egy Rolling Stones koncerten a régi slágerek dominálnak, és jó esetben is csak egy-két szám hangzik el az új albumról. De egy U2 fellépésen végighallgathatjuk az utolsó lemez összes dalát és még néhányat a korábbiak közül. Ez az a mindig jobbra törekvő hozzáállás, ami megunhatatlanná teszi őket”.

„Az, hogy egy ilyen évjáratú együttes képes néhány évente megújulni és újra feltalálni önmagát, egyszerűen hihetetlen” – véli Stuart Bailey, a BBC rádió lemezlovasa valamint a brit rock biblia, a New Musical Express szerzője. „Nincsen versenytársuk. Ráadásul Bono személyiségének emberbaráti oldala, amely hitelessé teszi, hogy igazi hírességnek számít.”

A popzene szeszélyes világában Bono politikai ügyek iránti elkötelezettsége könnyű céltáblává teszi őt a gúnyolódók, valamint a nagyképűséggel és fontoskodással vádaskodók számára. Éppenséggel a zenekar sem mindig nézi jó szemmel, hogy Bono politikusoknál előszobázik. Amikor a választási kampány időszakában George W. Bushnál járt, hiába tárgyalt vele az adósság-elengedés és az AIDS elleni küzdelem kérdéseiről, The Edge, a zenekar gitárosa a sajtó számára is nyilvánossá tette, szerintük ez már sok, nem fér össze egy énekes szerepével.

A menedzser, McGuinness szerint viszont a politika legalább annyira része a zenész életének, mint a zene. „Bono számára a politika területén való tevékenykedés mély meggyőződésének köszönhető, és szinte második hivatásává vált. Úgy beszél a U2-ről mint a mindennapi munkájáról, de idejének a felét a saját szervezetének, a DATA-nak (Debt Aids Trade Africa) szenteli, amelynek keretében világszerte lobbizik kormányoknál a gazdag országok szerepét firtatva a szegény országok támogatását illetően.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!