szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Vaszilij Akszjonov regényírónak ítélték oda az idei orosz Booker-díjat, amely az egyik legtekintélyesebb orosz irodalmi kitüntetés, a brit Booker-díj 1991-ben alapított változata.

Az 1932-es születésű és 1980-ban az Egyesült Államokba emigrált író legújabb művéért, az idei év legjobb orosz regényének tartott Voltaire híveiért kapta meg a 15 ezer dollár jutalommal járó elismerést - jelentették be pénteken az orosz médiumok.

Akszjonov több önéletrajzi regényt írt, amelyek közül a legismertebb a Moszkvai történet. Egy moszkvai család történetét dolgozza fel az 1930-as évekből. Oroszországban nemrég mutatták be a mű televíziós változatát.

Az orosz Booker-díjat 2002 óta a Nyitott Oroszország jótékonysági szervezet finanszírozza, amelynek tulajdonosa a Jukosz orosz olajipari óriáscég több mint egy év óta börtönben ülő elnök-vezérigazgatója, Mihail Hodorkovszkij.

A díjat nemcsak Oroszországban, hanem bárhol a világon élő orosz írók megkaphatják.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!