szerző:
MTI/hvg.hu

Szántó Kovács János emlékművét méltó körülmények között szállították a hollandiai kiállításra, nem sérült meg a szállítás során - közölte Hódmezővásárhely polgármestere. Olyan hírek röppentek fel ugyanis, hogy a Kis Varsó művészcsoport méltatlan módon használta a szobrot hollandiai kiállításán. A mű alkotójának jogutódja közben az engedély nélküli szállítás miatt tiltakozott.

A felröppent hírekkel ellentétben Hollandiában a szobor mellett, feliraton tüntették fel az alkotó nevét, a mű pontos származási helyét, s a teremben kihelyezett ismertető is tájékoztat a szobor eredetéről és
hátteréről - nyilatkozta Lázár János polgármester.

Nemrég megtekintette a kiállítást Hollandiában, amellyel kapcsolatban heves vitát váltott ki, hogy Hódmezővásárhely a Szántó Kovács Jánost ábrázoló köztéri szobrot adta hozzá kölcsön.  A polgármester elmondta: számára szinte katartikus élményt nyújtott a világ egyik jelentős múzeumának főcsarnokában, zárt térben kiállított köztéri szobor látványa.     
   
Az amszterdami Stedelijk múzeum az Európai Unió új tagországaiból kért egy-egy alkotást a január végéig látható Time and Again - Néha - című kiállításra. Magyarországon az agrárszocialista forradalmár, Szántó Kovács János köztéri emlékművéreesett a választás, olyan módon, hogy a holland múzeum főkurátora Budapesten járt, s itt a Kis Varsó művészcsoportot találta a legalkalmasabbnak arra, hogy rá bízza a bemutatandó alkotás kiválasztását.

A szobor kölcsönadásáról vita alakult ki a város közéletében és művészeti körökben: egyesek büszkék voltak, mások kifogásolták a közgyűlés döntését, a Magyar Művészeti Akadémia pedig mintegy 80 aláírással ellátott nyilatkozatban követelte az ügy kivizsgálását.

A Délmagyarország című lap nemrégiben arrül számolt be,hogy Sárdiné Somogyi Borbála, a Szántó Kovács János-szobor alkotójának lánya nem tudott arról, hogy a vásárhelyi városvezetés kölcsönadta édesapja méltán híres szobrát a budapesti Kis Varsó Csoportnak, holott a szerzői jog birtokosaként neki hozzájárulását kellett volna adnia az ügylethez.
   
A Hódmezővásárhely központjában álló, 290 centiméter magas, 600  kilogramm súlyú bronz szobrot Somogyi József szobrászművész készítette 1965-ben. (Szántó Kovács János 1852-1908 között élt és az agrárszocialista mozgalmak egyik kiemelkedő alakja volt: ő vezette 1894. április 22-én a hódmezővásárhelyi zendülést, amiért ötévi börtönre ítélték, azután a szociáldemokrata földmunkás mozgalomban vett részt.)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Menekültekkel fotózkodott a pápa

Menekültekkel fotózkodott a pápa

Pető Iván: Orbán "rendkívül tudatos, erkölcstelen politikus"

Pető Iván: Orbán "rendkívül tudatos, erkölcstelen politikus"

Nemzetek Ligája - Portugáliában lesz a négyes döntő

Nemzetek Ligája - Portugáliában lesz a négyes döntő

Izgalmas újdonságon dolgozik a Dyson: aki ezt felveszi, az tisztább levegőt szívhat, sőt zenét is hallgathat

Izgalmas újdonságon dolgozik a Dyson: aki ezt felveszi, az tisztább levegőt szívhat, sőt zenét is hallgathat

Szinte még bejáratósan új ez a 28 éves budapesti Kispolszki

Szinte még bejáratósan új ez a 28 éves budapesti Kispolszki

Bábjáték Ukrajnában: régi idők politikája

Bábjáték Ukrajnában: régi idők politikája