szerző:
MTI

A Nyári átkelés (Summer Crossing) egy 17 éves lány, Grady Menil történetét meséli el, akit életében először hagytak egyedül európai vakációra induló szülei. A regény leírja találkozásait, az estélyeket, amelyekre elvetődik - írja róla a francia Libération című napilap.

Truman Capote soha nem publikált, megsemmisültnek hitt kézirata bukkant fel egy New York-i árverésen. Capote 1943-ban kezdte írni a regényt, amikor a The New Yorkernél dolgozott. A laptól hamar elbocsátották és visszaköltözött az Alabama állambeli Monroeville-be, ahol felnőtt. Ott akarta befejezni a regényt, de a környezet nem táplálta írói vénáját, ezért úgy döntött, félreteszi.

"Bezárkóztam a szobámba, a Nyári átkelés kéziratát elsüllyesztettem a komódfiókba, elővettem egy csomó ceruzát, papírt és ruhástól ágyba bújtam. Ezután patetikus optimizmussal megírtam a Más hangok, más szobákat" - idézi az írót életrajzírója, Gerald Clarke.

A regény 1948-ban jelent meg és az elsőkönyves Capote nemzetközi hírnévre tett szert. A könyv bevételei lehetővé tették számára, hogy utazzon, hosszabb időt töltsön Európában, Észak-Afrikában. Vándorlásai során azonban hosszú ideig magával cipelte a Nyári átkelést. 1949-ben még egy selyemöltönyt is csináltatott magának annak örömére, hogy végre sikerült az egyharmad részét megírnia. Aztán kételyei támadtak: túl egyszerűnek, túl felszínesre kezdte látni a témát. A regényről végképp 1950-ben, Taorminában mondott le. Akkor írta meg a Fűhárfát. Egy nőismerősének később a következőket írta: "A Nyári átkelést összetéptem. Soha nem sikerült befejeznem."

Valójában a kézirat sértetlenül megvolt a hosszú ideig brooklyni lakásában egy ládában. A lakásra egy fiatal író vigyázott, míg Capote Svájcban dolgozott a Hidegvérrel című művén. 1966-ban, miután a könyvön meggazdagodott, Capote lezárta lakását és a tulajdonossal közölte: a benne lévő tárgyakra nincs szüksége. A ládát a kézirattal együtt a házmester szedte ki a szemétből.

A Nyári átkelés négy, egyenként 200 oldalas füzetből és 90 lap javításból áll. A Sotheby's szakértője szerint olyan, mint az Álom luxuskivitelben próbaregénye lenne. Megtalálását kiemelkedő irodalmi eseménynek tartja, mert mivel Capote megszakításokkal, hosszú ideig írta, nyomon követhető benne "a nagy író fejlődése".

Életrajzírója szerint az előkerült művet nem kellene kiadni, mert az író maga sem gondolta publikálásra érdemesnek, bár írók és kutatók számára érdekes lenne.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Gazdaság

Árverési rekordok a Sothebynál

Eladási rekordot ért el csütörtök este New Yorkban a Sotheby cég árverésén Paul Gauguin és Amedeo Modigliani egy-egy festménye. Soha ennyi pénzt nem adtak még egyikük festményéért sem.

MTI Kult

Karácsonyi árverések: új sztárok jönnek?

E hét elején befejeződött a karácsonyi művészeti aukciók sorozata: egy-két kisebb galériában és régiségvásáron ugyan még lehet licitálni az ünnepekig, de aki fejedelmi ajándékot akart venni, már megtehette.

Merkel bekeményít: itt az első pofon a szaúdi újságíró halála ügyében

Merkel bekeményít: itt az első pofon a szaúdi újságíró halála ügyében

Postai csomagba rejtett bombát küldtek Soros Györgynek

Postai csomagba rejtett bombát küldtek Soros Györgynek

Újra szerződést ajánlott Usain Boltnak egy futballcsapat

Újra szerződést ajánlott Usain Boltnak egy futballcsapat

Kupakok ezreivel segítenek egy kislányt Nagyúton

Kupakok ezreivel segítenek egy kislányt Nagyúton

Időutazás: ilyenek voltak az autóreklámok 1956-ban

Időutazás: ilyenek voltak az autóreklámok 1956-ban

Több mint 120 éles tárgyat operáltak ki egy etióp férfi gyomrából

Több mint 120 éles tárgyat operáltak ki egy etióp férfi gyomrából