szerző:
hvg.hu

E heti ajánlatunkban ott az Állomásfőnök, amely képes megérinteni minden nézőt. A Húsba tépve táncelőadás Ady Léda-verseit idézi, míg a Nemzeti Galériában a modern rajzgyűjtemény 60 válogatott darabját ajánlják. Aki kortárs jazzre vágyik, annak Oláh Kálmán zenekarát ajánljuk, amely bármilyen összeállításban kiválóan játszik, illetve a fergeteges Budbudast.

Film
Állomásfőnök

A sors ajándéka, hogy amikor a legkevésbé számítunk rá, akkor sodor az utunkba olyan embereket, akikről hirtelen nem is gondolnánk, milyen hatással lehetnek az életünkre, ha elég nyitottak és bátrak vagyunk. Pedig ha beengedjük őket a hét lakat alatt őrzött lelkünkbe, még a boldogság is ránk találhat újra - és akkor az önsajnálat belső pusztítása elfogadássá szelídülhet. Nincs az a mélység, amihez a barátság kötele ne lenne elég hosszú. Rajtunk áll megragadjuk-e. Drámai szavak egy filmdráma elé. Egy film, amely képes megérinteni a nézőt…
Színes feliratos amerikai filmdráma, 88 perc, 2003
Rendező: Thomas McCarthy
Szereplők: Peter Dinklage, Bobby Cannavale, Raven Goodwin

A nemzet aranya

A film rejtélyei és kalandjai mögött történelmi tények és legendák rejlenek. Valóban sokféle szóbeszéd kering a Templomos Lovagok kincséről, valóban léteztek titkos kódok, melyeket az amerikai Alapító Atyák, az alkotmány létrehozói használtak és a szabadkőműveseknek is voltak misztikus szimbólumai - a film tehát számos létező elemet dolgoz bele az izgalmas történetébe, mely Oren Aviv és Charles Segars ötletével kezdődött. Azzal az elképzeléssel, hogy egy embernek el kell lopnia a Függetlenségi Nyilatkozatot, mert az értékes iratot veszélybe sodorja egy titkos térkép, melyet a hátulján rejtettek el.
Színes amerikai akciófilm, 131 perc, 2004
Rendező: Jon Turteltaub
Szereplők: Nicolas Cage, Diane Kruger, Sean Bean

Húsba tépve - táncelőadás
A Budapesti Operettszínház előadása

A Húsba tépve címmel Duda Éva saját koreográfiáját láthatjuk, amelyet Szász Dániellel együtt mutat be. Nem véletlen a cím asszociációja Ady Léda-verseire, hiszen az alkotók „héjanász” táncot ígérnek: „Sóvárog a vágy, kéjben fetreng. Torkon akadt rokkant ölelések. Csorgunk a feneketlen mélységig. Ahol a semmi van. Mégis régóta várnak ránk.” Amint fény vetül a táncosokra, megszólal a zene, és az „egymást tépő” szerelem atmoszférája rögtön megteremtődik a dinamikus, erőteljes ritmusban.
Koreográfus: Duda Éva
Táncos: Duda Éva, Szász Dániel
Előadás időpontok: január 10-12, 20:00

Kiállítások,koncert (Oldaltörés)

Kiállítás
Modern Magyar Rajzok - kiállítás a Nemzeti Galériában

Gombosi György művészettörténész születésének 100. évfordulóján rendezett kamaratárlatot a Magyar Nemzeti Múzeum. A századelőtől a második világháborúig terjedő időszakot reprezentáló modern rajzgyűjtemény hagyatékban őrzött 60 válogatott darabját ajánlják a szakmai- és nagyközönség figyelmébe.
Gombosi György (1904-1945) a huszadik századi művészettörténet-írás egyik legjelentősebb személyisége. Kutatási területe elsősorban a középkori és reneszánsz itáliai művészet volt. Eredményeit több cikkben, tanulmányban és monográfiában foglalta össze. Gombosi nem csupán méltatója, hanem gyűjtője is volt a rajzoknak és vázlatoknak. Az egykor közel 200 lapot számláló gyűjteményében Rippl-Rónai József tanulmányaitól Vajda Lajos önálló kompozíciójáig számos művész munkái szerepeltek, melyek baráti ajándékozás, gyűjtői csere vagy vásárlás útján kerültek a kollekcióba.
A kiállítás helyszíne: Budavári Palota, C épület, III. emeleti kamaraterem
A kiállítás megtekinthető: 2004. november 11. - 2005. március 31.

Gondolatok - Kubinyi Anna textilkiállítása
 
Kubinyi Anna kétrétegű textilsorozatával különböző, számára fontos fogalmakat, fizikai és lelki jelenségeket próbált képpé fogalmazni és áthelyezni a textil nyelvére. A sima rétegekkel, intenzív színekkel és a felület szépségével, izgalmasságával igyekezett elérni a remélt gondolati és érzelmi hatást.
A kiállítás megtekinthető: 2005. január 04. - január 22., vasárnap kivételével 10-18 óra között.
A kiállítás helyszíne: Dorottya Galéria - 1051 Budapest, Dorottya u. 8.

Rajz-vonal-gondolat

Az 1992-ben alapított Magyar Művészeti Akadémia képzőművész tagjainak kezdeményezésére születő kiállításon a gondolatait a keze munkájával formába öntő alkotóművész első próbálkozásait rögzítő, majd a gondolat kifejtéseként az eredményt, a műalkotást is bemutató rajzok, sokszorosított grafikák szerepelnek. A kiállítók nemcsak képzőművészek, hanem minden olyan művészeti ág képviselői lesznek, akik a rajzot, mint kifejező, vagy éppen a gondolataikat dokumentáló eszközt használják /iparművész, építész, bábművész, film- és színházi rendező, stb./. A kiállítás külön érdekessége, hogy az MMA tagjai közös bemutatkozásra hívják az MTA keretei között működő Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia tagjait is.
Hely: Miskolci Galéria – Rákóczi-ház, 3530 Miskolc Rákóczi u. 2.
Megtekinthető: január 15-éig

Koncert
Oláh Kálmán - Trio Midnight

A közelmúltban tizenegy művész megalakította a Magyar Jazzművészek Társasága nevű egyesületet. Ahogy azt a hazai médiában több helyen is elmondták, céljuk, hogy az eddig hivatalos szinten alig elismert műfajt a magyar nemzeti zenekultúrában méltó helyére segítsék. Noha nem valószínű - tesszük hozzá - hogy a már régebb óta működő Magyar Jazz Szövetség gyökeresen mást akarna, Dés László, Szakcsi-Lakatos Béla és mások mégis úgy érezték, külön szövetséget kell aklakítaniuk. Az új társaság első lépésként a Columbus állóhajón megvalósít egy, a Nyugat-Európai és tengerentúli nagyvárosokéhoz hasonló, napi rendszerességgel működő minőségi jazzklubot. Az étterem akusztikáját kifejezetten a jazzkoncertekre alakították át, így valódi koncertélményben lehet része az idelátogatóknak.
A klub január 10-én nyílik és vasárnap kivételével minden nap este 8 órától várja a jazzkedvelőket.

Budbudas - Francia Intézet

A Budbudas Koncertzenekar a Francia Intézetben tartja ingyenes (!) évadnyitó koncertjét, január 7-én, 19 órától. A zenekar a jazz és a kortárs tánczenei műfajok szellemes és időnként elsöprő ötvözete, a mai hazai jazz színtér, illetve DJ-világ zenészeiből, figuráiból verbuválva tagságát. Afféle underground supergroup a Budbudas, amelynek fellépéseit olykor teátrális látványosságok kísérik, ezúttal video DJ-k szolgáltatják a szemnek valót.
Álljon itt az est közreműködőinek névsora:
MC Keszég László - rendező; MC Busa (Gimmeshot);Grencsó István - fúvósok;Ágoston Béla - tenor és bariton szaxofon Hans van Vliet - pozan, trombita; Márkos Albert (Tilos)- cselló; Szesztay Dávid - billentyűk; Hajnóczy Csaba - gitár, sampler; Benkő Róbert - nagybőgő; Hárságyi Péter - dob, ütősök; Jeszensznky György - dob, ütősök
DJ Mango (Gimmeshot); DJ NagyA; Hang: Németh Márton (East nd); Látvány: LeeUnFLYABLE & IrisLemonade
Francia Intézet; Bp., I., Fő utca 17.

 

 


 

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Lakner Zoltán: Életem legjobb döntése volt a coming out

Lakner Zoltán: Életem legjobb döntése volt a coming out

Ügyes trükkel loptak több millió eurónyi kriptopénzt

Ügyes trükkel loptak több millió eurónyi kriptopénzt

Sikerült kijavítani a körhintásra restaurált spanyol Szent György-szobrot

Sikerült kijavítani a körhintásra restaurált spanyol Szent György-szobrot

Még rosszabbul érezhetik magukat a hőhullámban az allergiások

Még rosszabbul érezhetik magukat a hőhullámban az allergiások

Tízből kilenc magyar nem biztos abban, hogy nyugdíjasként lesz pénze az egészségére

Tízből kilenc magyar nem biztos abban, hogy nyugdíjasként lesz pénze az egészségére

Závada Pál: Sokkal mélyebbek a szorongásaink, mint a demokratikus értékrendünk

Závada Pál: Sokkal mélyebbek a szorongásaink, mint a demokratikus értékrendünk