szerző:
MTI/hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az utóbbi évtized egyik legjobb hazai rockzenekara, a Nyers együttes tagjai bejelentették, hét lemez és számos siekeres hazai koncertsorozat után befejezik.

A gyermekkoruk óta együtt játszó zenekari tagok 2005.tavaszán utoljára szerepelnek együtt néhány klubkoncerten, és részt vesznek fesztiválokon is - tudatta az együttes hétfői sajtóközleményében.
   
Több sorlemezt nem adnak ki, de megjelenik egy 10 évre visszatekintő ’bootleg’ (kalóz) koncertalbum és a zenekar klipjeit, tv felvételeit, fotókat, és grafikákat tartalmazó DVD. A Nyers alapítója és frontembere, Czutor Zoltán mindenképp folytatja zenei tevékenységét, de a "Nyers" név már a múlté marad.

A hvg.hu úgy tudja, döntésükben az is szerepet játszhat, hogy a zenekar hosszú ideje elégedetlen volt a hazai rockzenét körülvevő viszonyokkal, a médiában a progresszív zenék iránt meglevő érdektelenséggel és a kiadási és promóciós lehetőségek ellehetelenülésével.
   
A zenekart a 36 esztendős Czutor Zoltán basszus - majd szólógitáros hozta össze még általános iskolás korában, a '80-as évek elején. Volent Zsolt dobossal Miklós Tibor basszusgitárossal Ropi néven 1982 december 30-án egy iskolai bulin léptek fel először.
   
A társaság együtt maradt, a kilencvenes évek elején vették fel a Nyers nevet és szegedi klubokban játszottak. 1992-től a zenekar három tagja Budapestre költözött. Sok helyre küldtek demo-anyagot, ezek nyomán Presser Gábor ajánlotta be őket a BMG Ariola kiadó zenei főszerkesztőjének. A BMG kiadó 1994-ben szerződést ajánlott a zenekarnak, az "Elmúltak a buta zenék" című albumért 1996 elején, "1995 felfedezettjeként", megkapták a MAHASZ Aranyzsiráf díját. 1994-től kezdve hét albumig jutott el a zenekar.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!