szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Öt hazai kiadó képviselői megalapították a Magyar Képregénykiadók Szövetségét, elsődleges céljuk a terjesztés problémáinak megoldása és az olvasói kör szélesítése. Az első magyar képregényfesztiválra április 9-én kerül sor.

A Képes Kiadó, a Krak, a Ratius, a Míves Céh és a Semic  kiadók képviselői megalapították a Magyar Képregénykiadók Szövetségét. A társulás célja - mint az általuk kiadott közleményben áll - a képregény magyarországi olvasókörének szélesítése, a befogadókészség növelése, a kiadványok számának szaporítása.

Tevékenységükben kiemelten fontos szerepet kap egy hagyományteremtő képregényfesztivál megrendezése, a képregény népszerűsítési formáinak kidolgozása, a közös jelenlét kulturális eseményeken.

Mint a szövetség tevékenységéről a hvg.hu-nak Láng István, a Semic kiadó munkatársa elmondta, az általuk szervezett első képregényfesztiválra április 9-én kerül majd sor Budapesten, az Almássy téri Szabadidőközpontban. A fesztivál programjában kiállítás, kiadványok bemutatója, előadások szerepelnek. A Míves Céh gondozásában áprilisban megjelenő Fekete-fehér című felnőtt képregényantológia körül is bábáskodik a szövetség.
 
Láng kifejtette, hogy a szövetség elsőszámú céljai között szerepel a terjesztés hazai gondjainak megoldása is. Jelenleg ugyanis sem a könyvesboltokban, sem az újságárus-standokon nincs igazán otthon a műfaj. Sőt, vannak kaidványok, amelyeket csak áruházak magazin-részlegeiben lehet kapni.

A Szövetség a későbbiekben kapcsolatot keresne hasonló külföldi szervezetekkel is. 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Kult

A jövő héten kerül boltokba a Maus

"A Maus jó néhány tabut sért meg már a puszta formájával" – mondta az auschwitzi koncentrációs tábor felszabadításának 60. évfordulóján a Holokauszt Emlékközpontban tartott bemutatón Orbán Katalin irodalmár.

Hárs Géza Kult

Maus: a holokauszt-képregény magyarul

A vészkorszak elbeszélésére tett eddigi legkülönösebb kísérlet: képregény antropomorf egerekkel és macskákkal. A comics-történelem egyik legfontosabb műve most végre a hazai könyvespolcokra is felkerülhet. Összeállításunkban más, sok vitát kiváltott holokauszt-műveket is szemlézünk.

Jól jött ki a járványból a debreceni Globus gyár

Jól jött ki a járványból a debreceni Globus gyár

Fedél nélkül él a legendás punk zenekar egykori frontembere – gyűjtés indult érte

Fedél nélkül él a legendás punk zenekar egykori frontembere – gyűjtés indult érte

Mozgó matricákkal és személyre szabható hátterekkel bővült a WhatsApp

Mozgó matricákkal és személyre szabható hátterekkel bővült a WhatsApp