szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Tizennégy millió dollárért kelt el szerdán este New York-ban a Christie’s cég árverésén Edward Hopper Székautó című festménye. Ennyit még soha nem adtak az amerikai művész alkotásáért.

Az 1965-ben készült Hopper-művet, azon kevesek egyikét, amely még magánkézben van, egy galéria vette meg. A legtöbb, amit eddig az alkotó képéért kifizettek, 2,42 millió volt, még 1990-ben.

Ugyancsak elégedettek lehettek az aukció szervezői, hiszen az este folyamán 133,7 millió dolláros bevételt könyvelhettek el. Ez világrekordnak számít a kortárs és a második világháború után művészeti alkotások árverésein.

A legnagyobb sikereket többek között Willem de Kooning Lebegő ruha (1949) című műve, illetve egy Andy Warhol-alkotás, a Virágok (1965). Az előbbi 13,1 millió, az utóbbi 7,85 millió dollárért kelt el. Több mint 35 árverésre bocsátott műtárgyat vásároltak meg egyenként több mint egymillió dollárért.

A Christie’s szerint a vásárlók 79 százaléka amerikai volt, 20 százaléka pedig európai.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hét nap

MUNKÁCSY REKORDÁRON

Várakozáson felüli áron kelt el Munkácsy Mihály Patakparton című festménye a Sotheby's aukciósház keddi londoni...

MTI Világ

Rekordáron kelt el Stradivari egyik hegedűje

Rekordáron, több mint kétmillió dollárért kelt el pénteken a Christie's aukciós ház New York-i árverésén Antonio Stradivari egyik hegedűje. Soha ennyi pénzt nem fizettek még ki egyetlen egy hangszerért.

eurohirek.hu Világ

Rekordáron kelt el a volt román király Mercedese

Egy orosz üzletember 3,5 millió eurót fizetett azért a második világháború előttről származó Mercedesért, amely valamikor a román király tulajdonában volt. Az autó értékét növelte, hogy ebből a típusból ez az egyetlen épen maradt példány a világon.

Újabb EU-szankciók várhatóak az oroszországi rendőri brutalitás miatt

Újabb EU-szankciók várhatóak az oroszországi rendőri brutalitás miatt

A világ egyik legnagyobb drogbáróját fogták el Amszterdamban

A világ egyik legnagyobb drogbáróját fogták el Amszterdamban

Na, de mit adott a Fidesz a 40-es, diplomás szingliknek? És az elvált anyáknak?

Na, de mit adott a Fidesz a 40-es, diplomás szingliknek? És az elvált anyáknak?