Tetszett a cikk?

Lemondott a román írószövetség vezetője, Eugen Uricaru, miután olyan dokumentumok jelentek meg, amelyek szerint besúgója volt a kommunista rendszer titkosszolgálatának, a Securitaténak. Az 58 éves férfi közölte, hogy lemond, mert avádaskodások miatt kialakult légkör nem használ az írószövetségnek.

Eugen Uricaru, akit 2001-ben választottak meg a szervezet elnökének, tagadta, hogy a Securitate informátora lett volna, azt állítva, soha sem írt alá beszervezési nyilatkozatot. 
   
Szabad az akta
1989 vége, Nicolae Ceausescu diktátor bukása óta a román hírszerző szolgálat őrizte a Securitate titkos aktáit egészen a közelmúltig.
Traian Basescu elnök azonban nem sokkal beiktatása után intézkedett a titkos dossziék megnyitásáról, s a hírszerzés márciusban kiadott 20 ezer titkos aktát levéltárából.
Az Evenimentul Zilei című lapnak adott, csütörtökön megjelent interjúban Uricaru tagadta, hogy megfigyelte volna Doinea Cornea antikommunista személyiséget, Nicolae Ceausescu exdiktátor szókimondó bírálóját, illetve Nicolae Steinhardt antikommunista írót, ortodox keresztény szerzetest, és jelentéseket írt volna róluk.
    

Az ismert polgárjogi harcos, Cornea megkapott több rá vonatkozó iratot a Securitate egykori irattárából, ezekből szerzett tudomást Uricaru ellene irányuló tevékenységéről. Az iratok tanúsága szerint Uricaru feladata volt a Ceausescu-rezsim idején megfigyelni és rágalmak terjesztésével lejáratni őt. Cornea előbb magánlevélben szólította fel lemondásra az írószövetség elnökét, majd amikor nem kapott választ, nyilvánosságra hozta az iratokat.
   
Uricaru számos fontos pozíciót foglalt el a rendszerváltás után a bukaresti külügyminisztériumban. Később a közszolgálati rádió egyik vezetője lett, majd 2001-ben megválasztották az írószövetség elnökévé.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nincs felelőse a négy ember halálát okozó dombóvári tragédiának

Nincs felelőse a négy ember halálát okozó dombóvári tragédiának

Letartóztatták a ferencvárosi késelés gyanúsítottjait

Letartóztatták a ferencvárosi késelés gyanúsítottjait

Videó: A járdán hajtva mindenkinél gyorsabb volt ez az autós a Róbert Károly körúton

Videó: A járdán hajtva mindenkinél gyorsabb volt ez az autós a Róbert Károly körúton