szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

E heti ajánlatunkban ott a Zöld határ, szlovén filmdráma embercsempészésről, a menekülésről, és a TranszOrfeum, egy dramatikus játék József Attiláról. Ismét igazi csemegék a koncertrajongóknak: itt van a modern jazz egyik valódi alakja Herbie Hancock, Boban Markovic és rezesbandája, és spanyol ritmusok minden mennyiségben.

Film
Zöld határ

Nyugatra tartanak
Embercsempészet
„Az év egyik legerősebb, legprovokatívabb filmje” - írta a The Guardian. 2000-ben a szlovén rendőrség 36 ezer illegális menekültet fogott el, akik Olaszország, Európa felé tartottak. Jöttek ázsiai, afrikai országokból, az egykori Szovjetunióból, Pakisztánból, Afganisztánból és Kínából, voltak köztük kurdok, albánok, macedónok. Ha csak minden negyediket sikerült elfogni, elképzelhető, hogy akár 150 ezren próbáltak meg átjutni Szlovénián. Ami annyit tesz, hogy minden nap négyszázan próbáltak szerencsét. Rengeteg ember, rengeteg pénz a csempészeknek, rengeteg tönkrement emberi sors. A Zöld határ két jelentéktelen krškoi embercsempészről és számos menekültről szól. De szólhatna akár magyarországiakról is...

Színes feliratos szlovén filmdráma, 87 perc, 2003
Rendező: Damjan Kozole
Szereplők: Peter Musevski, Aljosa Kovacic, Valter Dragan, Primoz Petkovsek

San Antonio

Ami jól működik az irodalomban, nem biztos, hogy működik a filmvásznon is. Mégis, azok, akik egyáltalán nem ismerik a könyvsorozatot, a stílusjegyek ismerete nélkül is élvezni tudják az akció-vígjátékot.
Az üldözéses jeleneteknél a rendező visszanyúlt a klasszikus alapokhoz, azokhoz - Capra, Lang és Hawks -, akik mindent tudtak ebben a műfajban is - a film mégis szórakoztató maradt.

Színes feliratos francia-olasz-angol akció-vígjáték, 95 perc, 2004
Rendező: Frédéric Auburtin, Laurent Touil Tartour
Szereplők: Gérard Lanvin, Gérard Depardieu, Michel Galabru, Barbara Schulz


Színház
MéG Színház/TranszOrfeum - Nem emel föl... 

A Nem emel föl... című produkció József Attila versekből és kortársainak különféle szövegeiből szerkesztett dramatikus játék. A mű József Attila történetét jeleníti meg egy központi metaforaként is funkcionáló vas ketrec köré rendezett előadásban, amely a költő életét, műveit történeti, mikroszociális kontextusba helyezi. A darab a világköltészet egyik legzseniálisabb alakjának reszakralizálása, kiemelve költészetéből a máighatóan érvényes üzeneteket.

Millenáris Szabadtéri Színpad, május 31. 19:00

Nádas Péter estje

Ritka pillanat: Nádas Péter felolvas. A Párhuzamos történetek című regényéből hangzanak el részletek a szerző előadásában. A regény, amelyen a szerző tizennyolc évig dolgozott, s amelyet most márciusban fejezett be, három kötetben jelenik meg a Jelenkor Kiadónál. Olyan emberek történetei, akik soha nem találkozhattak vagy igen felszínesen ismerhetik csak egymást, egymás sorsába mégis alaposan belebeszélnek. Ez a rejtett és rejtélyes összefüggés vajon helyet találhat-e az elbeszélés zárt szerkezetében. Netán az egymástól független vagy éppen egymástól függő, de mindenképpen önmagukba zárt történetek nem egy olyan szerkezetben lépnek-e kapcsolatra egymással, amelynek a mintája maga a káosz.

Katona József Színház, május 27., 19:00

Tybalt

A Nemzeti Táncszínház és a Szegedi Kortárs Balett közös produkciója. Az előadás Shakespeare: Rómeó és Júlia című drámája alapján készült. Két rivális család, vagány, harcoló fiatalok, két ifjú kibontakozó szerelme, egy hirtelen házasság, amelyet utcai verekedés követ. Eddig minden úgy történik, ahogy ismerjük. Az agresszív Tybalt erősebbnek bizonyul, és megöli Júlia újdonsült férjét. Ekkor más irányt vesz a történet, elszabadul az "álromantikus pszichomese" és mi a jövőképüket vesztett főszereplők lelkivilágának alakulását követjük. A történet középpontjában Tybalt áll, aki próbálja tetteit igazolni, és fel-felbuzgó lelkiismeretét és szeretetéhségét elhallgattatni. Szerelem, gyűlölet, gyilkos indulat és maró lelkiismeret. A szélsőséges érzelmek drámája.

Művészetek Palotája, május 26 - 27., 19:00

Kiállítások (Oldaltörés)


Kiállítások, képzőművészet

Michael Rakowitz (USA) munkáiról beszél

Michael Rakowitz munkája
A Trafóban beszél műveiről
A new yorki Art in General és a Trafó Galéria csereprogramjának bevezetőjeként Michael Rakowitz beszél munkáiról. “A munkáimat mindig is úgy határoztam meg, mint művészetet, amely a formatervezést használja közegként. Nem tekintem magam politikus művésznek, ám a munkáim elismerik a politika létét, ami annak köszönhető, hogy nyilvános terekben és bizonyos témákkal dolgozom. Elutasítok továbbá a politikában minden kizárólagosat, és jobban érdekel a művek azon tulajdonsága, hogy a párbeszédre lehetőséget adó látható platformok. A vágy, hogy az ember a nyílt politikai üzenettől mentes, tisztán formai irányba dolgozzon, maga is egy politikai álláspont – a fásultság politikájának képviselete.”

Michael Rakowitz New Yorkban él. 2002-ben megkapta az UNESCO által szponzorált Design 21 Grand Prix Awardot, 2003-ban a párizsi Dena Foundation for Contemporary Art művészeti díját. Jelenleg a Baltimore-i Maryland Institute College of Art szobrászati professzora.

Trafó Galéria, május 25. 18:00

A magyar űrrepülés 25. évfordulója - Hadtörténeti kiállításmegnyító

A szovjet-magyar közös űrrepülés 25. évfordulója alkalmából tudományos tanácskozást, illetve tudományos programok eszközeit és a magyar űrkutatás eddigi eredményeit bemutató emlékkiállítást rendez többek között a Honvédelmi Minisztérium és a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum.

HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum Márványterme, Kapisztrán tér 2-4.
május 27. 10:00


Társadalmi különbségek

Marko Risovic, Nemanja Delja, Balogh Tamás és Vörös Csaba a Szegeden és Újvidéken meghirdetett Társadalmi különbségek című fotópályázat nyertesei. A fiatal művészek meghívást kaptak e két városban megrendezett kreatív fotóművész találkozókra; az itt készült képeik bemutatják, ők hogyan látják napjaink szociális ellentmondásait.

Grand Café Szeged, Deák Ferenc utca 18.

MA-DONNÁK: Palkó Tibor festőművész kiállítása

Palkó munkái csaknem egyedülállóak a kortárs magyar képzőművészetben. A mai magyar - főleg fiatal - képzőművészek alkotásai között különleges formai változatosságot nyújt. Sokféle anyaghasználat, kimeríthetetlennek tűnő alakzatok, számtalan sziporkázó ötlet vásznakkal és festékekkel, szokatlan tárgyak kivételes körülmények között.

Ateliers Pro Arts, Budapest, Horánszky u. 5., május 19 - június 18.

George Bartko festőművész kiállítása a Ráday Galériában

A magyar származású George Bartko (USA) festőművész Kétéltű ember című tárlatával mutatkozik be a Ráday Galériában. A számos díjjal kitüntetett tanárnak, festőművésznek, litográfusnak 1966-tól napjainkig több mint 25 önálló kiállítása volt és több mint száz csoportos kiállításon vett részt.

Ráday Galéria, 1092 Budapest, Ráday u. 8., május 19 - június 12.


Koncertek, fesztivál, légikarnevál (Oldaltörés)


Koncertek
Herbie Hancock

Gershwin's World
Modern jazz
A modern jazz egyik ikonja, Herbie Hancock május 26-ai budapesti koncertje az 1998-ban megjelent Gershwin’s World című albumának a címét viseli.

A hangversenyen ennek kibővített, Robert Sadin által szimfonikus zenekarra hangszerelt változatát adja elő Herbie Hancock (zongora), Lionel Loueke (gitár, ének), Dave Carpenter (bőgő), Richie Barshay (dob, ütőhangszerek).

A Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarát Robert Sadin (New York) vezényli. Bár nem klasszikus zenei darabok lesznek műsoron, Bach lesz a nyitódarab, majd Gershwin, valamint Hancock szerzeményei mellett a ’20-as, ’30-as évek jazzszerzőinek művei hangzanak el.

Budapest, május 26.

Boban Markovic Orkestar; vendég: Paniks

A Délvidék legsúlyosabb rezesbandája, előzenekarként pedig virtuóz balkáni táncfolk. A Paniks a legjobb úton halad afelé, hogy a vajdasági world-etnó-népzenei-újzenei szcéna első számú együttesévé váljon, leginkább a Lajkó Félix és zenekarai által kijelölt irányok mentén, azoknak bővítésével, megújításával, különböző irányban történő tágításával. Boban Markovic immár tizenhárom tagúra nőtt rezesbandája minden idők egyik legjobb fúvószenekara. A hangjuk a gyomorba fúródik, s imbolyogni kezd a világ egy hihetetlenül precíz, hihetetlenül jól megkomponált harmóniai és ritmusvilágban, amelynek előadói magából a Balkánon végighúzódó szellemi vénából jönnek, annak a képviselői, mesterei, tudósai.

A38 állóhajó, május 26. 20:00

Miles Griffith (USA) és a Nagy János Trió 

Miles Griffith – ének, Nagy János – zongora, Horváth Balázs – bőgő, Szendőfi Péter - dob. A világhírű jazz énekes és a Nagy János Trió már többször játszott együtt, a Millenárison most először lépnek fel közösen.

Millenáris Fogadó-Földszint, május 27. 20:00

Lovász Irén: Fellegajtó - lemezbemutató koncert 

Amióta 2003-ban Lovász Irén kapta az eMeRTon díj „Az év legjobb énekesnője” kitüntető címét, most jelentkezik először új lemezzel. A Fellegajtó archaikus magyar szakrális népdalokra, népénekekre és középkori latin nyelvű geregorián dallamokra épít új zenei világot, melyre leginkább az ethno-jazz, a crossover és a világzene stílusjegyei jellemzők.
 
Millenáris Fogadó-Földszint, május 28. 20:00

Fesztivál
Spanyol Zenei Fesztivál a Műcsarnokban

Salvador Dalí „Aranykor” című kiállítása kitűnő alkalmat biztosított a szervezőknek arra, hogy társművészeti rendezvényként a kiállítás helyszínén, a Dalí-képek között egy spanyol zenei fesztivált hozzanak létre. A fesztivál programját a spanyol régi- és klasszikus zenétől az élő népzenéig terjedő darabok, valamint olyan szerzők művei alkotják, melyek a spanyol zenei világra épülnek. A szimfonikus és kamarazenei estéken az előadók külön erre az alkalomra szerkesztett műsort adnak elő. A fesztivál zárónapján a világ egyik leghíresebb flamenco-zenekarát hallhatjuk.

május 26. 20:00
Trio Lignum – Spanyol kamaraest a XV-XXI. századig. A Trio Lignum 1997-ben alkalmi társulásként kezdte pályafutását a szombathelyi Bartók Fesztiválon. A Trio Lignum koncertjeinek hangzásvilága hamar fölkeltette sok mai szerző érdeklődését; ez vezetett ahhoz, hogy repertoárjuk jelentős részét ma már kifejezetten a számukra komponált darabok alkotják.

május 27. 20:00
Dohnányi Ernő Szimfonikus Zenekar – Szilvágyi Sándor. Spanyol kolorit szimfonikus zenekari est. A zenekar nagy hangsúlyt fektet kevésbé ismert művek, XX. századi alkotások, különösen a kortárs magyar szerzők darabjainak megszólaltatására. Az elmúlt évtizedben az együttes kitűnő zenekari muzsikusok egész sorát nevelte ki, akik a legnagyobb magyar zenekarokban kaptak játéklehetőséget.

május 28. 20:00
Flamenco-est. Juan Carmona stílusokon átívelő, a tradíciót és a modernitást is magában hordozó, virtuóz, érzelemgazdag gitárjátéka, s a vele együtt lélegző zenekar intimitást sugárzó és egyben lehengerlő előadásmódja nem mindennapi élményt kínál hallgatói számára.

Műcsarnok, május 26 -28.

28. Repülőnap és légikarnevál - Debrecen

15:00 Besenyei Péter (műrepülő világbajnok) repülős bemutatója
Veres Zoltán műrepülő (Európa-bajnok)
Tóth Ferenc (vitorlázó műrepülő világbajnok)
Helikopteres vitorlázó repülőgép függeszkedés
Csoportos, 48 fős ejtőernyős ugrások
A Magyar Honvédség ejtőernyős bemutató csoportjának kupola formaugrása.
A légikarnevál ideje alatt folyamatos sétarepülési lehetőség Debrecen felett.
Kézműves foglalkozások, modellező bemutató.
18:00 kulcsos repülés
19:00 Megasztár koncert
21:00 csoportos ballon-kivilágítás

Debreceni Repülőtér, május 28.

 

 

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Tudatosan veszi el a kedvét a szegényeknek a gyerekvállalástól a kormány

Tudatosan veszi el a kedvét a szegényeknek a gyerekvállalástól a kormány

Pécsi virológusok: Olyanoknál azonosították a koronavírus brit mutációját, akik nem utaztak

Pécsi virológusok: Olyanoknál azonosították a koronavírus brit mutációját, akik nem utaztak

Doku360: A 19 méteres medencénkből jutott el a két lányom az ifi Európa-bajnoki címig

Doku360: A 19 méteres medencénkből jutott el a két lányom az ifi Európa-bajnoki címig