szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Belátják, hogy a Medgyessy kormánnyal kötött "egyezség", az évi kétmilliárdos növekedésről nem tartható, de a filmesek legalább évi tíz százalékos támogatás-növekedésre számítottak.

Hónapokig bizonytalan volt, hogy mennyi pénzből gazdálkodhat az idén a
filmszakma, de a szombati kormányülésen elfogadott határozattal 3,7-ről hatmilliárd forint közelébe "tornázták" a felhasználható összeget. A szakmabeliek évi tíz százalékos növekedést szeretnének - mondta Szomjas György, a Magyar Filmművészek Szövetsége (MFSZ) főtitkára kedden.
   
"Mi december elején még úgy tudtuk, hogy 6-6,5 milliárd forint lesz a közalapítvány támogatása, ehhez képest hidegzuhanyként érte a szakmát a 3,75 milliárd forint, ami a költségvetésben elfogadásra került" - közölte a főtitkár.
   
Hozzátette: mostanáig tartott, amíg ezt "vissza tudták tornázni" hatmilliárd közelébe, ami gyakorlatilag azt jelenti, hogy nagyjából a tavalyi szinten tud működni a szakma.
   
A szombati határozat szerint a költségvetésben szereplő 3,75 milliárd forint támogatást ebben az évben nem terheli a tíz százalékos tartalékképzési kötelezettség, illetve a támogatáson kívül a Magyar Mozgókép Közalapítvány (MMK) 2,85 milliárd forint éven túli támogatási kötelezettséget vállalhat.
   
A következő néhány évben pedig 6,2 milliárdos éves támogatásra számíthat a filmszakma és ennek ötven százalékáig van lehetősége éven túli kötelezettségvállalásra is.
   
Szomjas György elmondta, hogy a mostani határozatot kompromisszumos megoldásnak tartják, és a jövőben ilyen nagyságrendű, illetőleg "legalábbis tíz százalékos éves növekedésre" számítanak.
   
Megjegyezte: a szövetség és a szakmai kerekasztal is elfogadta a Mozgókép Közalapítvány felvetését és belátják, hogy "a Medgyessy-kormánnyal kötött egyezség" - ami évi kétmilliárd forintos növekedési ütemet biztosított - a "jelenlegi helyzetben nem tartható".

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Kult

Kevesebb pénz a Mozgókép Közalapítványnak

A kormány nem lát arra lehetőséget, hogy a korábban elhatározott, évi kétmilliárd forintot kitevő növekedési ütemet biztosítsák. Bozóki András hangsúlyozta: a kormány nem kíván beleszólni a pénz felosztásába.

Melania Trump lett a legkevésbé népszerű first lady

Melania Trump lett a legkevésbé népszerű first lady

Hegyomlásnyi méretű, de sportkocsiként lő ki ez az 1000 lóerős új amerikai pickup

Hegyomlásnyi méretű, de sportkocsiként lő ki ez az 1000 lóerős új amerikai pickup

Fucsovicsot nem zökkenti ki a melbourne-i karantén

Fucsovicsot nem zökkenti ki a melbourne-i karantén