szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Kizökkent -vagy éppen helyreállt- az idő: a nyolcvanas évek ismét divatba jöttek; Simon Le Bon csapata mindenesetre Budapestre látogat. A korabeli gimnazista rajongók alap-dilemmája, vagyis, hogy Duran-Duran, vagy Depeche Mode; ismét aktuális. Aki azonban nem ebben a koordináta-rendszerben gondolkodik, az is kaphat kedvére való programajánlatot a hvg.hu-tól!

Film

Sin City

Sin City
Képregényes beállítások
© SPI
Üdvöz légy Sin Cityben, az alig hihető, nehezen kezelhető hősök univerzumában, ahol még az igazságosztók is csődöt moöndanak, mert maga az igazság vált kérdésessé. A bűnös város történetei - sokkoló, feszültséget hordozó, perzselő epizódok  - építik fel Frank Miller és Robert Rodriguez társ-rendezők és a művészvendégként közreműködő harmadik rendező, Quentin Tarantino új játékfilmjét; szigorúan 18 éven felülieknek. Az alap: Miller  kultikus képregénye, ennek lapjairól kölcsönözték a Sin City figuráit és történeteit, s midezt a legmodernebb digitális filmkészítés módszereivel a filmvászonra varázsolták, anélkül, hogy ez egy fikarcnyit is elvett volna az eredeti könyv sötét, kemény grafikai stílusából és szaggatott, „staccato” ritmusából. Sin City-t fények és árnyékok keltik életre - feszes dialógusok, stilizált, már-már groteszkbe hajló színészi alakítások és rendkívül találékony vizuális ötletek segítségével. És még valami: Bruce Willis, Mickey Rourke és Rutger Hauer egy filmben...

Színes, fekete-fehér magyarul beszélő amerikai akciófilm, 124 perc, 2005
Rendező: Frank Miller, Robert Rodriguez, Quentin Tarantino
Szereplők: Bruce Willis, Clive Owen, Benicio Del Toro, Elijah Wood, Rutger Hauer, Mickey Rourke

Alba Regia Nemzetközi filmfesztivál

A programba 50-55 nagyjáték-, illetve 10-15 dokumentum- vagy kisjátékfilmet válogatnak be. Túlnyomó részüket még nem vetítették Magyarországon, néhányról viszont már tudni lehet, hogy a fesztivál után itthon is forgalmazni fogják. A versenyprogram mezőnye mellett az Európa-központú szemléletet jelzi a nyitó- és a zárófilm is: elsőként a Lost and Found című alkotást vetítik, amely hat fiatal kelet- és közép-európai rendező - köztük Mundruczó Kornél - rövidfilmjeiből áll össze, az utolsó film pedig a berlini filmfesztiválon is versenyző One Day in Europe lesz. A Telitalálat névre keresztelt szekcióban az elmúlt évek nemzetközi fesztiválkedvenceiből válogatnak majd, a TérKép szekciót egy-egy ország - idén Dél-Korea - legkiemelkedőbb alkotásainak szentelik, a 66-os út nevű rész pedig az amerikai függetlenfilm-termésből szemezget. McVilág: a globalizáció arcai név alatt egy téma is önálló szekciót kap. Ebben három-három játék-, illetve dokumentumfilm kap helyet (utóbbiak között szerepel majd az elmúlt hónapokban díjak tömegét besöprő Darwin’s Nightmare című alkotás is).

Székesfehérvár, június 6-12.

Színház

Határon Túli Magyar Színházak Fesztiválja; Kisvárda

Négy szomszédos ország tizennyolc társulatának részvételével június 2-án kezdődik Kisvárdán a Határon Túli Magyar Színházak 17. Fesztiválja. A június 11-ig tartó rendezvényen Romániában, Szerbia és Montenegróban, Szlovákiában, valamint Ukrajnában működő magyar társulatok lépnek közönség elé. A nyitó előadást a Révkomáromi Jókai Mór Színház művészei játsszák, Szomory Dezső: II. József című színművét mutatják be a kisvárdai művészetek házában.
A fesztivál tíz napján összesen 27 előadást láthatnak a nézők és a zsűri tagjai. Az észak-szabolcsi városban emellett tizenegy bábelőadást is rendeznek három erdélyi bábszínház művészeinek közreműködésével, továbbá három könnyűzenei koncert is várja az érdeklődőket.
A részletes program itt!

június 2-11.; Kisvárda

Meenakshi Thalattu - indiai tánc szólóest

A Bharatanatyam klasszikus indiai színpadi tánc, amely leszármazottja az ősi dél-indiai templomi táncosok művészetének. Így nem csupán a mozgásművészet ínyencei számára jelenthet különleges élményt Bittner Dóra indiai táncestje, amelyben zene, tánc, színészet, költészet és spiritualitás elválaszthatatlan egységet alkot. A Bharatanatyamot bemutató fiatal táncosnő autentikus megjelenése és szuggesztív előadása másfél órára a messzi Indiába repíti nézőit.

Merlin Színház, Budapest V. Gerlóczy utca; június 2. 19:00


Kiállítások, könyvhét (Oldaltörés)


Lakk-szenzációk
XIX. századi japán lakkművészet

A Hopp Ferenc Kelet-Ázsiai Művészeti Múzeumban másfél évig látható az az új, rendkívül látványos kiállítás, amely a világhírű - már a 7. század óta készülnek Japánban kifinomult, aprólékos technikákkal lakktárgyak -, de Magyarországon alig ismert japán lakművességgel ismerteti meg az érdeklődőket. A kiállított 250 eddig nem publikált, frissen restaurált tárgy egy része a korábbi, még feudális Japánt idézi, aranyporral díszített, gazdag háztartási készletek, kozmetikai eszközök mellett a lakk egyéb felhasználási lehetőségeit fegyverekkel, s egy szamuráj páncéllal is illusztrálva. A japán lakk sokoldalúságát jellemzi, hogy finom, nőies, apró tárgyak díszítésére csakúgy alkalmas, mint a japán kultúra férfias oldalait megtestesítő, méltán híres fegyverek készítéséhez.

Hopp Ferenc Kelet-Ázsiai Művészeti Múzeum
2005. május 27.- 2006. október 15.,hétfő kivételével 10-18 óra között

Fellegajtó

A kiállításon kortárs magyar fotóművészek olyan alkotásai láthatók, melyeket Lovász Irén Fellegajtó című lemezének dalai ihlettek, vagy olyan képek, melyek annak hangulatát, verseit vagy magát az ideát idézik, s a kép nyelvén, de különféle módokon vallanak egy elvont téma megközelíthetőségeiről. Kiállító művészek: Jung Zseni, Dékány Tibor, Simon Csilla, Szentiváni János, Szél Ágnes
Millenáris Fogadó-Földszint, június 7-éig, 10:00 - 18:00

Könyvek hete -  Budapest, Debrecen

76.Ünnepi Könyvhét
Könyvek minden mennyiségben
© MKKE
Június 2-án indul a 76. ünnepi könyvhét, természetesen nemcsak Budapesten.
A hatalmas programkínálatból most csak két városra és néhány programra hívjuk fel a figyelmet.
Budapesten, csütörtökön a bazilika előtti téren Tolnai Ottó beszédével indul a program. Szombaton (4-én) 15.00-kor élőben jelentkezik a Magyar Rádió Irodalmi Újság című műsora. Műsorvezető: Liptay Katalin, Németh Gábor Riporterek: Filippinyi Éva, Jósvai Lídia, Kulcsár Katalin, Vendégek: Czigány Lóránt, Karátson Gábor,Grecsó Krisztián, Nádasdy Ádám, Kerékgyártó György. Ugyanaz nap 20.00-tól a Kuplung nevű szórakozóhelyen  (VII. Király utca 46.) az Ulpius kiadó istállójához tartozó fiatal, magyar szerzők tartanak feolvasást. Mellé - ahogy az már dukál - némi live act,vagyis dj program és vetítés. 
És még mindig szombat: 19.00-tól az A38-on tartja szokásos éves rendezvényét a JAK (Fiatal Írók József Attila Köre). Felolvasások, beszélgetések (Költő-e a popzenész?), élő zene; József Attila versek több nyelven A lélek hullámhosszán elnevezésű JAK programon. 

Debrecenben  Kossuth tér egy részét könyvekkel teli sátrak és dedikáló írók töltik meg öt napon át. A könyvhét városi védnöke ismét Szabó Magda, Kossuth-díjas írónő, Debrecen díszpolgára lesz, díszvendégként pedig három József Attila-díjas költő tiszteli meg az eseményt: Ferdinandy György, Kovács István és Zalán Tibor. A főtéri könyvutcán a Civis városban idén több mint húsz kiállító kínálatából lehet válogatni: a könyvkereskedések és kiadók mellett antikváriumok kötetei között is böngészhetünk. A rendezvénybe bekapcsolódik ugyanakkor több megyei város – Téglás, Berettyóújfalu, Balmazújváros és Hajdúszoboszló – intézménye is, melyek neves írókat, költőket fogadnak vendégként a Méliusz Juhász Péter Megyei Könyvtár szervezésében. Ezúttal sem maradnak el a szerzői dedikálások a Kossuth téren, az Alföld Nyomda munkatársai pedig könyvheti emléklapot nyomtatnak kéziprésen az ötnapos rendezvény ideje alatt.

Június 2-8.


Zene (Oldaltörés)Duran Duran

Duran Duran
Vigyázat, szponzor-öltönyök!
© Multimedia Concerts
Ismét divatban a new wave. Aki "nyolcvanasévekezni" akar, annak itt van Simon le Bon csapatának koncertje, valamint a magyar DM rajongói klub retrospektív sorozata. A Duran-Duran, bár e név még a nyolcvanas évekből cseng ismerősen  azért nem csak a dicső múltból él. Az eredetileg 1978-ban alakult zenekar nevét Roger Vadim Barbarella című filmjének ihletésére választotta. A Duran Duran a nyolcvanas évek egyik legsikeresebb és leghatásosabb együttese, a tinik bálványa lett. Első kirobbanó sikerét az 1981-es Planet Earth című kislemezzel és a hozzá tartozó klippel aratta. A Girls On Film című nagysikerű daluk megfilmesített változata a világsztárok közé emelte az együttest. Már a nevüket viselő bemutatkozó nagylemezük is nagy siker volt, de ezt messze túlszárnyalta a Rio című második. A toplisták második helyéig jutott, és a róla kimásolt Hungry Like The Wolf, valamint a Save A Prayer kislemez is a listák élmezőnyébe került. A kilencvenes években is aktívak maradtak, (hogy mást ne mondjunk ott az 1993-as The Wedding Album és rajta a nagy sláger, az Ordinary World), még ha kisebb-nagyobb kihagyások voltak is. A zenekar 2003-ban ünnepelte megalakulásának 25. évfordulóját, és újra turnézni kezdett, hogy aztán 2004-ben kijöjjön az új album, az Astronaut. Teljessé vált tehát a második eljövetel. (Vagy a többedik…?)

Budapest Sportaréna, június 8.

Depeche Mode Rajongói Klub
- Music For The Masses Party


Music For The Masses (1987)
Nemzedéki szócső
A Depeche Mode idén ünnepli működésének 25. évfordulóját. Az évforduló alkalmából az együttes kiadója újra megjelenteti a csapat összes stúdió albumát. A Petőfi Csarnokban működő, hivatalos Magyarországi Depeche Mode Rajongói Klub, pedig komoly party- sorozatot indított, amely alkalmanként a zenekar egy-egy stúdióalbumáról emlékezik meg. Természetesen nem csak az egyes albumok dalairól lesz szó, hanem a korról is, amelyben születtek, a lemezek hátteréről és egyáltalán mindenről, amiről egy elkötelezett fan tudni óhajt. A Depeche Mode - Életmű Áttekintés 1980>2005 című sorozatot februárban kezdték és decemberig tart. A sorozatban most a Music For The Masses lemezre emlékeznek a feketébe öltözött hívek. Már most jelezzük, hogy a nosztalgiahullám nem csen le itt; a hírek szerint augusztus végén a Szegedi Ifjúsági Napokon szerepel a The Cure és az Alphaville.  Hát sose lesz vége?


PECSA; június 10.

Rita Marley és a C Sharpe - Bob Marley emlékkoncert

A Marley név a világ minden pontján a reggae zene, a rastafari mozgalom és Jamaica szinonimájává vált. A Kubában született, de gyermekkora óta a jamaicai Kingston szegénynegyedében, Trench Town-ban nevelkedett Rita Anderson sorsa az volt, hogy a Marley család tagjaként a zenének szentelje életét. Zenei karrierje a hatvanas évek elején indult, amikor a The Soulettes női zenekar tagjaként olyan korabeli sztárokkal énekelt együtt, mint a Four Tops vagy Johnny Nash. Zenéjével Rita Marley folytatja fiatalon elhunyt férje, Robert Nesta Marley által megkezdett utat, de új elemekkel is gazdagítja azt. Zenéje kitűnően bizonyítja, hogy milyen sokféleség és változatosság rejlik a reggae zenében, ha azt egy megfelelő alkotó- előadóművész ötvözi a gospel, a rhythm and blues, a jazz vagy a soca elemeivel.

Millenáris Fogadó-Földszint, június 2. 20:00

Avril Lavigne

Avril Lavigne
Platinalemezes és szemtelenül fiatal
© Multimedia Concerts
Még csak szeptemberben tölti be a huszonegyedik életévét, máris többszörös platinalemez-tulajdonos. Egy verseny alkalmával, egy lerobbant New York-i bárban fedezték fel őt, az Arista lemezcég szinte már másnap le is szerződtette. Avril New York-ból átköltözött a nyugati partra, ahol Cliff Magness producer-dalszerző segítségével összeállította első, Let Go című albumát, amely 2002 nyarán került a lemezboltok polcaira.
Az album sikerét a szintén Magness-szel készített, és korábban piacra dobott kislemez, a Complicated előzte meg. Kanadában azonnal a slágerlisták élére került, és hamarosan a tinédzserek millióit hódította meg az Egyesült Államoktól Japánig. Az album 8 Grammy-díj jelölelést kapott, és világszerte több mint 14 millió példányt adtak el belőle. Avril második albuma, az Under My Skin 2004. májusában jelent meg. Az album vezette a Billboard 200-as listáját, s nagy siker volt a rajta szereplő My Happening című dal is.

Budapest Sportaréna, június 5.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.
Jól érezte, tényleg az idei volt az egyik legmelegebb március a világon

Jól érezte, tényleg az idei volt az egyik legmelegebb március a világon

Indul az újabb koronavírus elleni vakcina emberes tesztje

Indul az újabb koronavírus elleni vakcina emberes tesztje

Új funkció kerül a Facebookba, megmutatja, hogy áll a koronavírus elleni harc

Új funkció kerül a Facebookba, megmutatja, hogy áll a koronavírus elleni harc