szerző:
MTI/hvg.hu
Tetszett a cikk?

Életművéért Ismail Kadare, Albánia legismertebb költője és regényírója kapta meg csütörtökön a Man Booker Nemzetközi Díjat, amelyet a világ legjobb íróinak jutalmazására hoztak létre.

Az irodalmi díjat odaítélő zsüri elnöke John Carey angol irodalomkritikus volt, aki a döntést azzal indokolta: Ismail Kadare univerzális író, aki a homéroszi hagyományig megy vissza a meseszövésben.

Kadare 1990 óta Franciaországban él, még Enver Hodzsa kommunista rendszerének összeomlása előtt kért ott menedékjogot, de manapság megosztja idejét új és régi hazája között.

Bokker-díjjal eddig 1969 óta az év legjobb angol nyelvű regényét jutalmazták. Míg a Man Booker Nemzetközi Díjat idén először ítélték oda, összege 60 ezer angol font, azaz mintegy 22,5 millió forint. 18 másik író közül választott a zsüri, a vetélytársak között volt a német Günter Grass, a cseh Milan Kundera, az amerikai Philip Roth és John Updike, a kanadai Margaret Atwood.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Kult

Oscar-díj: mibe kerül ez nekik?

Az Oscar-díj átadási ceremóniák átlagosan hatszázötvenmillió dollárba kerülnek ám ez a kiadás busásan megtérül - állítja a Panoráma, a nyugati magyarság képes magazinja, amely összeálítást közöl az Oscar hátteréről. A díkkiosztóra február 27-én kerül sor.

MTI/hvg.hu Kult

Fonogram díjak: a HS7 lemeze a legjobb rockalbum

Az év hazai rock albuma a Heaven Street Seven lemeze lett, a legjobb poplemez pedig Zsédáé. Tizennyolc kategóriában adták át kedden este az A38 állóhajón a Magyar Hanglemezkiadók Szövetsége (MAHASZ) 2005. évi Fonogram zenei díjait.

MTI Itthon

Átadták az idei magyar Pulitzer-díjakat

Öt kategóriában összesen hat alkotónak, közösségnek ítélte oda az elismerésről döntő kuratórium a vasárnap Budapesten átadott idei magyar Pulitzer-díjakat. Ilyen kevesen csak hét évvel ezelőtt részesültek az elismerésben.

hvg.hu Tech

"Nobel-díj" a forradalmi felfedezéseknek

A Kavli-díjakat először 2008-ban osztják majd ki. Az egymillió dolláros pénzjutalommal járó dicsőségért az ősrobbanás kutatásától az agy feltérképezéséig bármilyen tudományos munkával lehet versenyezni.

MTI Itthon

Szakállas Bácsi-díjat alapított az SZDSZ

Az SZDSZ Szakállas Bácsi-díjat alapított, mert a magyar társadalmat időről időre megosztják a kirekesztő megnyilatkozások, a hátrányos megkülönböztetést szorgalmazó vagy helyben hagyó javaslatok - mondta Horn Gábor, a párt ügyvivője.

MTI Itthon

Hárman részesültek Pannon Példakép-díjban

Második alkalommal adta át a Példakép díjakat, és a velük járó egymillió forintot a Pannon GSM Példakép Alapítvány kuratóriuma az ország minden részéből érkezett jelölések alapján kiválasztott példaképeknek, Cserfalvi Annamáriának, Incze Zsuzsának és Némethy Máriának.

MTI Világ

Nobel-díjas író az afrikai sajtószabadság védelmében

Wole Soyinka Nobel-díjas nigériai író a Nemzetközi Sajtóintézet (IPI) Nairoban összeült tanácskozásán arra szólította fel az afrikai újságírókat, hogy hallassák hangjukat az állami megtorlástól fenyegetett kollégáik érdekében Afrikában.

Panoráma Tech

Lax Péter nyerte az Abel-díjat

Peter D. Lax magyar származású amerikai matematikusnak ítélte oda csütörtökön a Norvég Tudományos Akadémia a „matematikai Nobel-díjként" emlegetett Abel-díjat, a diffenciálszámítás területén elért eredményeiért.

5-ös alá: itt a nyújtott BMW 3 Gran Limousine

5-ös alá: itt a nyújtott BMW 3 Gran Limousine

Timothy Snyder: A rasszizmus miatt hatott a Trump-hívők összeesküvés-elmélete

Timothy Snyder: A rasszizmus miatt hatott a Trump-hívők összeesküvés-elmélete

Nyilvános alvókabinokat helyeznének ki Németországban, hogy a hajléktalanok ne fagyjanak meg

Nyilvános alvókabinokat helyeznének ki Németországban, hogy a hajléktalanok ne fagyjanak meg